Makowiec na cieście drożdzowym.docx

(10 KB) Pobierz
Makowiec na cieście drożdżowym

Makowiec na cieście drożdżowym

 

1 kg mąki

2/3 szkl. cukru

1 szkl. mleka

10 dkg drożdży

3-4 jajka

10 dkg margaryny

szczypta soli

cukier waniliowy

 

Utrzeć jajka z cukrem (mikserem), dodać zapach, ciepłe mleko, rozkruszone drożdże, zmiksować; dodać mąkę, wyrobić ręcznie, na koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrobić. Włożyć do blachy aby urosło.

Masa makowa:

Około 2 szkl. maku sparzyć, skręcić przez maszynkę (2 razy), dodać 2 całe jajka, szklankę cukru, 10 dkg tłuszczu, 1 łyżeczkę kakao. Wymieszać.

Masę makową ułożyć na cieście.

Można posypać kruszonką zrobioną z ciasta zagniecionego z masła, cukru, mąki i cukru waniliowego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin