Technologia związków organicznych.pdf

(512 KB) Pobierz
Technologia chemiczna organiczna zajmuje siê wytwarzaniem produktów zwi¹zanych z codziennoœci¹: tworzyw sztucznych, kosmetyków, barwników, detergentów
Technologia chemiczna organiczna zajmuje się wytwarzaniem produktów związanych z
codziennością: tworzyw sztucznych, kosmetyków, barwników, detergentów. Głównie przetwarza
się surowce kopalne oraz surowce naturalne (odnawialne).
W technologii chemicznej organicznej można wyodrębnić cztery zasadnicze kierunki przetwarzania
surowców:
- fizyko-chemiczny przerób surowców naturalnych: są to proste operacje fizyczne, którym poddaje
się rozmaite surowce naturalne np.: destylacja ropy, sucha destylacja węgla (otrzymujemy
produkty: gazowe, ciekłe i stałe (koks)), ekstrakcja cukru z buraków cukrowych.
- ciężka (wielka synteza organiczna): wytwarzanie niewielkiej liczby produktów ale na ogromną
skalę, miliony ton rocznie (etylen, metan, butadien). Produkty powstają w wyniku jednej lub dwóch
reakcji.
- lekka synteza organiczna: procesy prowadzone w skali średnio lub małotonażowej ale obejmujące
szeroki asortyment produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Produkty powstają w wyniku
kilku lub kilkunastu operacji. W ten sposób powstają produkty o złożonej budowie (barwniki,
farmaceutyki (jeszcze nie lekarstwo).
- fizyczna obróbka produktów i półproduktów chemicznych w celu nadania im właściwości
finalnych produktów użytkowych np.: środki kosmetyczne, środki piorące, leki, tworzywa sztuczne.
Współczesny przemysł technologii organicznej bazuje na ropie naftowej. W USA i EWG (dwie
strefy) udział ropy naftowej w surowcach to 96-97[%]. Pierwszą gałęzią przemysłu chemicznego
organicznego są procesy związane z przetwórstwem węgla (w krajach o dużych zasobach węgla:
Niemcy, Anglia), (dawniej związane z przetwórstwem soli i siarki). Do rozwoju tego przemysłu
znacznie przyczyniły się wojny. W czasie I W. Św. produkowano na skalę przemysłową leki i
barwniki, II W. Św. to produkcja związków organicznych z surowców nieorganicznych. Rozwój
technologii chemicznej organicznej można podzielić na następujące etapy:
- era substytutów: koniec XIX początek XX wieku, powstanie pierwszych metod syntezy związków
organicznych, po raz pierwszy udało się otrzymać niektóre związki naturalne (Woehler: mocznik).
barwniki naturalne - barwniki syntetyczne
leki naturalne - leki syntetyczne
włókna naturalne - włókna syntetyczne
kauczuk naturalny - elastomery
mydło - syntetyczne środki piorące
papier, drewno, metale - tworzywa sztuczne
Syntezy pierwszego barwnika dokonał Perkin (chciał otrzymać chinolinę)
- era „follow-up”: podążanie za zapotrzebowaniem
- era jakości i zastosowań specjalnych: produkty hi-tec, specjalne zastosowania najwyższa jakość.
Ropa naftowa: jest na razie produktem łatwo dostępnym, jej stan skupienia ułatwia jej transport.
Ropa posiada wyższy stopień uwodornienia niż węgiel, spala się bez popiołu. Większa część z
wydobywanej ropy naftowej jest zużywana na produkcję paliw płynnych. W miarę wyczerpywania
się zasobów ropy naftowej coraz większym zainteresowaniem cieszyć się będzie przetwórstwo gazu
ziemnego. Coraz większą uwagę zwraca się na następujące czynniki:
- ochrona środowiska (w skali lokalnej i globalnej)
- emisja gazów cieplarnianych
- emisja związków chloru
Masowa produkcja wielu wyrobów (np. tworzyw sztucznych) sprawia, że powinna być możliwość
ich recyklingu (ponowne przetwórstwo). Jeżeli recykling nie jest możliwy produkty te powinny być
biodegradowalne, w związku z tym nie powinny zawierać szkodliwych dodatków np. benzyna
bezołowiowa. W przyszłości co raz większe znaczenie będzie miał rozwój nowych technik
fizycznych, produkcja produktów co raz mniej szkodliwych dla środowiska, rozwój biotechnologii:
wykorzystanie żywych komórek do syntezy (alkohol, antybiotyki) (na razie problemy z dużą
1
objętością reakcyjną, problemy z utylizacji odpadów, długie czasy trwania reakcji).
Technologia.
To sztuka wytwarzania po przez proces realizacji produktu. W skład technologii chemicznej
wchodzą następujące czynniki:
- reakcji chemicznych
- rozważań procesowych
O podjęciu produkcji przemysłowej decydują:
- ustalenie skali procesu i określenie jakości produktu
- dostępność surowców, materiałów i energii
- bezpieczeństwo procesów z uwzględnieniem właściwości produktów pośrednich i finalnych oraz
wymogów ekologicznych
- analiza ekonomiczna: koszt jednostkowy to koszt własny podzielony przez wielkość produkcji,
koszt własny jest sumą kosztów stałych i zmiennych. Koszty stałe to nakłady budowlane,
modernizacja aparatury (nie zależą od wielkości produkcji). Koszty zmienne zmieniają się ze
wzrostem produkcji (mogą rosnąć lub maleć; opakowania, transport, płace, substraty)
Zasady ekonomiczne.
Zasady najlepszego wykorzystania materiału, najlepszego wykorzystania energii, najlepszego
wykorzystania aparatury, umiaru technologicznego (dążenie do skrócenia czasów reakcji (kataliza),
prowadzenie procesów ciągłych).
Rodzaje procesów wytwarzania substancji chemicznych.
Zakłady produkujące jeden produkt wyposażone są w linię technologiczną czyli zespół urządzeń
do wytwarzania jednego produktu. Zakłady produkujące wiele produktów posiadają line
dedykowane. Linia dedykowana to zespół urządzeń do przeprowadzania jednego procesu, np. linia
do sulfonowania, linia do reakcji z substancjami toksycznymi.
Wykorzystanie surowców naturalnych.
SUROWCE NATURALNE
odtwarzalne
kopalne
surowce roślinne
zwierzęce
rośliny okopowe
rośliny zbożowe
drewno
rośliny włókniste
rośliny oleiste
kauczuk naturalny
białko roślinne
woski
inne
tłuszcze
białka
woski
węgiel kamienny
węgiel brunatny
torf
ropa naftowa
łupki bitumiczne
gaz ziemny
2
59197788.011.png 59197788.012.png 59197788.013.png
Rośliny okopowe.
Buraki cukrowe (sacharoza)(cukier), ziemniaki (skrobia)(mąka ziemniaczana) są źródłem
węglowodanów. Zadaniem procesów przetwarzania jest wyodrębnienie tych składników. W wyniku
tych procesów przetwarzamy skrobię i sacharozę na etanol, kwas octowy, kwas cytrynowy.
Cukier.
Jest jednym z ważniejszych produktów, jest otrzymywany w procesie czysto fizycznym.
BURAKI CUKROWE
ważenie, mycie, krajanie
wapień
wysłodki
ekstrakcja
wypalanie
defekacja
gaszenie
saturacja I
filtracja
saturacja II
filtracja
szlam
zatężanie
siarczynowanie
odwapnianie
gotowanie
gotowanie
gotowanie
krystalizacja
krystalizacja
krystalizacja
wirowanie
wirowanie
wirowanie
cukier I rzutu
cukier II rzutu
cukier III rzutu
melas
sok rzadki
rafinacja
zatężanie
defekacja
cukier rafinowany
3
59197788.014.png 59197788.001.png 59197788.002.png 59197788.003.png 59197788.004.png 59197788.005.png 59197788.006.png
Produkcja cukru z buraków cukrowych składa się z następujących etapów: krojenie buraków,
ekstrakcja cukru do wody (sok w burakach zawiera sacharozę oraz kwasy organiczne i
nieorganiczne), defekacja: to wytrącanie wymienionych kwasów za pomocą soli wapnia, saturacja:
związanie nadmiaru jonów wapnia (otrzymujemy sok rzadki: roztwór cukru w wodzie),
odwapnianie soku: na kolumnach jonowymiennych, siarczynowanie (nasycanie poprzedniego
roztworu SO 2 aby nie fermentował), zatężanie: otrzymujemy cukier I rzutu (biały, rafinowany),
cukier II rzutu (żółty, zawracany do zatężania), cukier III rzutu (zawracany do defekacji). Po
ekstrakcji zostaje melas: 20[%] wody, 80[%] innych substancji w tym: głównie sacharoza, 20[%]
inne substancje organiczne, 10[%] popiół. Cukier trzcinowy różni się od buraczanego, trzcinowy
zawiera heksazy i cukry pięcioczłonowe.
Melas
Poddajemy go: fermentacji, odcukrzaniu, wyodrębniamy z niego związki organiczne, kwasimy.
Fermentacja.
Melas zawiera głównie sacharozę, w wyniku fermentacji: otrzymujemy drożdże, etanol, kwas
cytrynowy, kwas octowy, kwas mlekowy. Melas najpierw rozcieńczamy, potem dodajemy pożywki
(fosforan amonu sprzyja rozwojowi drożdży), dodajemy szczepy drożdży, napowietrzamy, drożdże
zużywają sacharozę zawartą w melasie.
Etanol.
OH 2
C 6 H 12 O 6
+
C 6 H 12 O 6
zymaza
+
C 12 H 22 O 11
4
C 2 H 5 OH
4
CO 2
inwertaza
glukoza
fruktoza
(cukry proste)
Procesy te zostają przerwane powyżej stężenia etanolu 20[%] (giną drożdże).
Otrzymany w ten sposób etanol to etanol surowy, do produkcji dobrych trunków jest destylowany
nawet 10 krotnie.
Kwas octowy.
Fermentację alkoholu można prowadzić dalej:
C 2 H 5 OH
+
O 2 acetobacter
aceti
CH 3 COOH
+
OH 2
Stężenie roztworu alkoholu do produkcji kwasu octowego wynosi 10[%], z tego otrzymujemy
10[%] kwas octowy, który dalej zatężamy. Obecnie tą metodą otrzymuje się kwas octowy jedynie
do celów spożywczych. Do celów technicznych prowadzi się „chemiczną” syntezę kwasu
octowego.
Kwas cytrynowy:
OH
C 12 H 22 O 11
+
OH 2
aspergilius
niger
HOOC
COOH
COOH
kwas cytrynowy
4
59197788.007.png
 
Jest stosowany jako środek konserwujący w przemyśle spożywczym, w przemyśle włókienniczym
(procesy farbiarskie; kwas cytrynowy jest biodegradowalny w przeciwieństwie do kwasów
mineralnych), produkcja taśmowych nośników magnetycznych (sole kwasu cytrynowego i Fe 2 O 3
tworzą kryształy, które ze względu na specyficzną budowę przestrzenną mają doskonałe
właściwości magnetyczne), kwas cytrynowy łatwo kompleksuje Fe 2 O 3 , ma to zastosowanie przy
odrdzewianiu.
Kwas mlekowy:
OH
+
C 12 H 22 O 11
OH 2
COOH
kwas mlekowy
wykorzystywany jest w farmacji: substancje lecznicze to związki zasadowe, tworzą sole z kwasami
i w takiej postaci są używane, odkładanie się kwasów mineralnych w organizmie jest niekorzystne,
dlatego sole te przekształca się w sole kwasu mlekowego. Kwas mlekowy używany jest w
dentystyce, kompleksuje wapń, pozwala to dokładnie oczyścić powierzchnię leczonego zęba przed
założeniem plomby.
Odcukrzanie.
Odzyskiwanie sacharozy z melasu.
Wyodrębnianie związków organicznych.
Betaina (sól wewnętrzna aminokwasu).
drożdże piekarskie,
kwas cytrynowy, kwas mlekowy,
kwas glutaminowy, kwas octowy,
etanol, aceton, n-butaol
fermentacja
odcukrzanie
sacharoza
MELAS
wyodrębnianie
związków
chemicznych
betaina (CH 3 )N + CH 2 COO
suszenie
lub kwaszenie
dodatek do pasz
Ziemniaki i rośliny zbożowe.
Zawierają skrobię (policukier). Pozyskiwanie skrobi jest jedną z metod przerobu ziemniaków i
surowców zbożowych. Krochmal (mączka ziemniaczana) jest wyodrębniany z ziemniaków:
- rozcieranie (niszczenie błon komórkowych, wydobycie soku komórkowego)
- ekstrakcja soku wodą
- sok poddaje się odstawaniu w odstojnikach, wydziela się zawiesina skrobi
- wydzielony krochmal przesiewa się przez sita (z jedwabiu)
5
4
59197788.008.png 59197788.009.png 59197788.010.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin