Składniki:soczewica - 1 szklanka800g szpinaku1/4 szklanki octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1 seler3 średnie pomidory1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku1 liść laurowy3 łyżki pietruszki1/2 łyżeczki soliSposób przygotowania:1. Wrzuć soczewicę, liść laurowy i kawałki selera do 1,5 litra wody i zagotuj. Zdejmij charakterystyczny "kożuch" z powierzchni wywaru i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. 70 minut.2. W międzyczasie podsmaż posiekaną cebulę. Gdy już będzie przyrumieniona, dodaj do niej posiekany czosnek i pietruszkę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez ok. 5 minut. Wrzuć wszystko do wywaru.3. Posiekaj szpinak i wrzuć go do wywaru, gdy już będzie gotowy. Dolej ocet dla smaku. Wymieszaj i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut.Smacznego!
Autor: Admin o 14:28 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, ocet, oliwa, pomidory, seler, soczewica, szpinak
Składniki:soczewica - 1 szklanka6 szklanek wody1 średni seler1 średnia marchewka1 średni ziemniak2 średnie cebule2 pomidoryczosnek granulowanybazyliasólSposób przygotowania:1. Gotuj soczewicę przez 30 minut. 2. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je na drobne kawałki. Dodaj warzywa (oprócz pomidorów) oraz przyprawy do soczewicy i gotuj przez następne pół godziny. 3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory i gotuj jeszcze przez 5 minut.Smacznego!
Autor: Admin o 15:32 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, marchew, pomidory, seler, soczewica, ziemniaki
Soczewica w mojej ulubionej postaci, czyli w zupie. Przepis dała mi koleżanka z pracy i z miejsca stał się on hitem rodzinnych obiadów. Ktoś może się oburzyć że niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad, ale mogę tylko powiedzieć, że to dużo lepsze niż rosół :)Składniki:soczewica - 2 szklanki1 kg kiełbasy2 łyżki oliwy z oliwek5 ząbków czosnku (siekanych)1 duża kość na zupę4 selery naciowe (cienko krojone)100 g suszonych grzybów100 g pietruszki1 liść laurowy100 g szynki (krojonej w kostkę)4 duże marchewki (krojone w kostkę)1 średnia cebula1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu3 litry wywaru warzywnego400 g świeżego szpinakuSposób przygotowania:1. Przepłucz soczewicę, zalej wodą i odstaw na 3 godziny. To samo z rób z grzybami, ale zachowaj esencję, która została z namaczania.2. Pokrój kiełbasę i podsmaż ją z szynką na oliwie prez ok. 10 minut. Dodaj czosnek, gdy tylko kiełbasa się zarumieni. Trzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty.3. Odsącz soczewicę i wrzuć do dużego garnka ze wszystkimi składnikami (oprócz wywaru i szpinaku).4. Wymieszaj esencję z grzybów, wodę i wywar. Dodaj wszystko do garnka.5. Zagotuj zawartość garnka, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny. 15 minut przed upływem tego czasu dodaj do zupy szpinak.Smacznego!
Autor: Admin o 05:58 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, grzyby, marchew, mięso, seler, soczewica, szpinak
Pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny :) Zawiera w sobie ser i kiełbasę, czyli to co dzieci i mężowie lubią najbardziej :)Składniki:2 szklanki soczewicy6 kiełbasek2 duże cebule3 ząbki czosnku (siekany)200 g selera 1 liść laurowy1/4 łyżeczki kminku1/4 łyżeczki czosnku granulowanego200 g szpinaku (siekanego)3 łyżki tartego sera Sposób przygotowania:1. Opłucz soczewicę i namocz ją w misce ciepłej wody. Odstaw na 1 godzinę i odsącz po upływie tego czasu.2. Pokrój kiełbaski w plastry i podsmaż na patelni z 1 cebulą i czosnkiem.3. Gdy kiełbasa już będzie przyrumieniona, dodaj soczewicę i dolej gotującej się wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, liść laurowy i seler. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.4. Dodaj drugą cebulę i szpinak, i gotuj do czasu gdy cebula stanie się miękka.5. Przełóż miksturę do naczynia żaroodpornego, posyp kminkiem, czosnkiem granulowanym i tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni.
Autor: Admin o 13:52 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, kiełbasa, seler, ser, soczewica, szpinak
Składniki:(Sałatka):soczewica - 500 g5 szklanek wody2 łyżeczki soli4 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebula (siekana)2 sztuki selera (gotowany, krojony w kostkę)100 g zielonej papryki (krojonej)(Sos):1/2 szklanki oliwy z oliwek2 łyżki octu winnego2/3 łyżeczki pieprzu prawdziwego1 łyżeczka soliSposób przygotowania:1. Ugotuj soczewicę w wodzie z 2 łyżeczkami soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.2. Odsącz soczewicę i wymieszaj z oliwą. Dodaj cebulę, seler, paprykę.3. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet, dodaj pieprz.4. Połącz ze sobą sałatkę i sos, i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Autor: Admin o 08:26 0 komentarze
Etykiety: cebula, ocet, oliwa, papryka, seler, soczewica
Składniki:soczewica - 400 g2 szklanki wody1 liść laurowy2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1/4 łyżeczki majeranku1/4 łyżeczki szałwii2 duże cebule3 ząbki czosnku 500 g pomidorów z puszki 2 duże marchewki 1 seler naciowy 1 zielona papryka 2 łyżki pietruszki1 1/2 szklanki sera tartegoSposób przygotowania:1. Posiekaj cebulę, czosnek, pokrój marchewkę, seler i paprykę.2. Opłucz soczewicę i umieść na dnie żaroodpornego naczynia. Dodaj wodę, liść laurowy, majeranek, szałwię, cebulę, czosnek i pomidory razem z zalewą. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.3. Dodaj marchew i seler naciowy. Piecz przez następne 40 minut, do czasu gdy warzywa będą miękkie.4. Dodaj pietruszkę i paprykę. Posyp serem. Piecz (tym razem bez przykrycia przez następne 5 minut.
Autor: Admin o 10:42 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, marchew, papryka, pomidory, seler, ser, soczewica
Znakomity dodatek do dań warzywnych.Składniki:1 szklanka surowej soczewicy1/2 łyżeczki soli2 1/4 szklanki wody1 łyżka oleju roślinnego6 zielonych cebulek2 ząbki czosnku1/2 łyżki pietruszki1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1/4 łyżeczki kurkumy1. Wrzuć soczewicę i sól do garnka z wodą. Gotuj do czasu, gdy soczewica stanie się miękka. Odsącz soczewicę i odstaw na bok.2. Podsmaż cebule i posiekany czosnek na wolnym ogniu. Dodaj pietruszkę i przyprawy i trzymaj na ogniu przez 1 minutę.3. Zmiksuj soczewicę i mieszankę cebulową. Dodaj wody w zależności od potrzeby.4. Odstaw dip do lodówki na parę godzin.
Autor: Admin o 10:40 0 komentarze
Etykiety: cebula, czosnek, kurkuma, soczewica
xyzgeo