sierpień 22, 2007 at 22:00 · W kategorii: Ciasta czekoladowe
Boca negra - ciasto czekoladowe z papryką - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
Składniki:
- 3/4 szklanki pokrojonego na kawałeczki zimnego masła (plus trochę do nasmarowania foremek)- 1 szklanka cukru (plus trochę do posypania foremek)- 6 suszonych papryk chipotle (ok. 3 dag)- 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego- 30 dag drobno posiekanej czekolady deserowej (56-proc.)- 4 duże jajka- 4 łyżeczki mąki- 1/8 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Środki foremek posmaruj masłem i posyp cukrem (nadmiar cukru strząśnij). Papryki włóż do rondla o grubym dnie, podgrzewaj bez tłuszczu 1-2 minuty, co jakiś czas odwracając. Papryki są gotowe, gdy zaczną pachnieć. Usuń pestki i ogonki, a potem zalej papryki gorącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Osącz i zmiksuj w blenderze, dodając 2-3 łyżki wody, w której się moczyły. Powstałą pastę przetrzyj przez sitko, aby usunąć grudki. Pozostaw łyżkę pasty, resztę możesz zamrozić i użyć do przygotowania innej potrawy. Zagotuj sok ze szklanką cukru. Gorącym syropem polej czekoladę, mieszaj, aż się stopi. Dodaj masło i mieszaj dalej, aż do rozpuszczenia. Teraz wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodaj pastę chili, mąkę i sól. Ciastem napełnij foremki na babeczki. Piecz bez przykrycia w gorącej kąpieli wodnej, aż na powierzchni ciastek zacznie się tworzyć skorupka. Trwa to 50-60 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i wyjadaj łyżeczką wprost z foremek. Jeśli chciałabyś je wyjąć, musisz przed pieczeniem wyścielić foremki folią aluminiową.
Brownie - ciastka mocno czekoladowe - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
- 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady- 1 kostka (20 dag) masła- 10 dag mąki- 30 dag cukru- 6 jajek- 5 dag wyłuskanych włoskich orzechów
Rozpuść na parze masło z czekoladą. Jajka ubij mikserem, dodając cukier i mąkę. Do masy wmiksuj ostudzoną czekoladę i wymieszaj z pokruszonymi orzechami. Spód blachy (60 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Wlej ciasto, piecz 20 minut w temp. 200°C. Ostudź, wyjmij z blachy i usuń papier. Pokrój na kwadraty
Ciasto czekoladowe - Ciasta .infoAutor:
- 10 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)- 5 jajek- sól- 15 dag cukru- 4 dag masła- 2 dag mąki pszennej- 2 dag mąki ziemniaczanejPolewa:- 20 dag gorzkiej czekolady (70-proc.)- 2 łyżki oliwy- 5 dag płatków migdałowych
Jest drogie: trzeba użyć najlepszej czekolady, tej 70-procentowej. Jest kapryśne: nie zawsze wychodzi. ale jak już się uda…
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kawałki masła, wymieszaj. Żółtka utrzyj z cukrem. Cały czas mieszając, dodawaj obie mąki i przestudzoną czekoladę. Białka ubij na pianę ze szczyptą soli, delikatnie połącz z masą czekoladową. Formę wyłóż pergaminem, wlej ciasto i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Zrób polewę: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia i połącz z oliwą, energicznie mieszając. Masę wstaw do naczynia z chłodną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Gdy zacznie gęstnieć, posmaruj ciasto. Migdały upraż na złoty kolor, posyp boki ciasta.
Chocolate fudge cake - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
- 45 dag ciemnej czekolady- 28 dag masła- 6 jajek- 6 łyżek miodu- 42 dag cukru pudru- 6-7 dag wiórków kokosowych- 28 dag mąkiGlazura:- 20 dag ciemnej czekolady- 5-7 dag masła
Posiekaj czekoladę, przełóż do metalowej miseczki, dodaj masło. Stop w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj. Połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką, dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Kwadratową formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Wyjmij, ostudź. Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę, stop razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryj glazurą. Krój na porcje, gdy czekolada zastygnie. Podawaj z lodami waniliowym
Ciasto czekoladowo-migdałowe - Ciasta .infoAutor: Joanna Tronina-Petit
- 325 g gorzkiej czekolady- 4 łyżki wody- 150 g masła- 150 g cukru- 4 jajka- 1 zapach pomarańczowy- 2 łyżki mąki- 125 g zmielonych migdałów- 2 łyżki mleka- kandyzowana skórka pomarańczowa
W garrnuszku, na bardzo słabym ogniu, rozpuścić 150 g czekolady z 4 łyżkami wody. Przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. W misce utrzeć na krem masło z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, żółtka, migdały, zapach i 2 łyżki mąki. Ubić sztywą pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 min. w 150°C. Przygotować polewę : w garnuszku rozpuścić resztę czekolady ( 175 g ) z mlekiem, lekko przestudzć, rozprowadzić na zimnym cieście. Udekorować skórką pomarańczową.
Ciasto z rozpuszczonej czekolady - Ciasta .infoAutor: Nowa Kuchnia Polska
- 17 dag czekolady deserowej- 17 dag masła- 15 dag cukru- 4 jajka- 15 dag mąki- masło i kakao do formyPolewa czekoladowa:- 5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru- 1.3 tabliczki (13 dag) rozpuszczonej czekolady deserowej- 5 dag masła- 75 ml mleka (2-proc.)
Przygotuj ciasto: czekoladę połam na kawałeczki i stop w kąpieli wodnej. Odstaw, aby przestygła. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawaj płynną czekoladę i żółtka. Połącz z przesianą mąką i ubitymi na sztywno białkami. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, posmaruj masłem i posyp cienką warstwą kakao (nadmiar kakao strząśnij). Przygotowaną formę napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Wtedy wyjmij je z piekarnika, usuń pergamin. Ostudzony placek okrój nożem i wyjmij z formy. Zrób polewę: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając przy tym mieszania. Polewą pokryj ciasto. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie.
Francuskie Buche de Noel - Ciasta .infoAutor: Pascal Brodnicki
- Ciasto: 4 jajka- 15 dag cukru- 1 cukier waniliowy- po 7 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem czekoladowy:- 1/2 l mleka- 4 żółtka- 8 dag cukru- 1 łyżka mąki kukurydzianej- 2 dag kakao- 3 listki żelatyny
Ubij białka, dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Usuń pergamin, biszkopt zroluj. Zrób krem: rozpuść żelatynę. Zagotuj mleko. Ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą i kakao. Wlej ciepłe mleko i zagotuj, mieszając. Połącz z żelatyną. Wlej do naczynia, ostudź. Połową kremu posmaruj biszkopt, zwiń w roladę, pomagając sobie ściereczką. Wstaw na godzinę do lodówki. Odetnij na ukos 1/4 rolady. Dołącz do reszty rolady, tak aby powstał konar. Na konarze i pniu rozsmaruj resztę kremu, tekturką zrób na kremie paseczki, aby całość przypominała korę drzewa. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Kinderbalowy tort czekoladowy - Ciasta .infoAutor: Miesięcznik Kuchnia
- 1 szklanka wrzątku- 3/4 szklanki gorzkiego kakao- 1/2 szklanki tłustego mleka- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub 2 cukry waniliowe)- 2 szklanki mąki- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki soli- 2 kostki masła- 2 szklanki brązowego cukru- 4 jaja- po 1 opakowaniu kolorowych draży i kuleczek do ozdoby ciasta na masę: 4 białka- 1/4 łyżeczki soli- 1 1/3 filiżanki + 2 łyżeczki cukru- kostka masła- 2 łyżeczki wanilii- 2/3 filiżanki wody
Wrzątek mieszamy z kakao. Dodajemy mleko i wanilię. Mąkę, sodę i sól mieszamy osobno. Masło i brązowy cukier ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jedno jajko. Mąkę, sodę i sól mieszamy z rozpuszczonym kakao. Tak powstałą masę partiami dodajemy do masła z cukrem, na przemian z trzema jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół. W tortownicy o średnicy 24 cm pojedynczo pieczemy 2 placki, 25-35 min w temp. 180°C. Robimy masę. Z wody i 1 1/3 filiżanki cukru gotujemy syrop. Białka z solą i 2 łyżeczkami cukru ubijamy na pianę. Powoli wlewamy syrop do piany, ubijając mikserem. Dodajemy miękkie masło i wanilię. Gotową masą przekładamy placki i smarujemy nią wierzch tortu. Dekorujemy drażami..
Markizy - czekoladowe bliźniaki - Ciasta .infoAutor: Nowa Kuchnia Polska
- Ciasto: 6-7 dag posiekanego zimnego masła- 1/4 szklanki cukru pudru- 1/2 szklanki mąki pszennej- 2.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1 łyżka kakao- 1 żółtko
Krem:- 10 dag gorzkiej czekolady- 1/2 szklanki śmietany (30-proc.)
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj każdą kulkę. Piecz 5-7 minut, a potem zdejmij z blachy i ostudź. Zrób krem: połam czekoladę, przełóż do rondelka, wlej śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się stopi i powstanie gładka masa. Odstaw ją, aby przestygła, a potem posmaruj spody ciastek i sklej po dwa.
Rolada czekoladowa z bakaliami - Ciasta .infoAutor: Nowa Kuchnia Polska
- Ciasto:- 4 jajka- 10 dag cukru- 7-8 dag mąki- 4 łyżki kakao- cukier puder do posypania
Krem:- 11 dag obranych migdałów- 22 dag obranych orzechów włoskich- 22 dag cukru- 4 żółtka- 1 białko
Jajka ubijaj z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta (8-10 minut). Dodaj mąkę i kakao, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem (pergaminu nie trzeba natłuszczać) i piecz przez 8-10 minut w temp. 220°C. Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i zwiń w rulon. Zrób krem: migdały i orzechy zmiel i wrzuć do metalowej miseczki razem z cukrem, żółtkami i białkiem. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, ustaw nad parą miseczkę ze składnikami kremu. Ubijaj mikserem, aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i puszysta. Gdy rolada przestygnie, rozwiń ją, posmaruj kremem (ostudzonym) i znów zawiń. Roladę posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Tort czekoladowy z Meksyku - Ciasta .infoAutor: Kulinarny Atlas Świata
- Ciasto:- 20 dag mąki- 5 dag kakao- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody- 1/2 łyżeczki soli- 1 jajko- 2 białka- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej- 1 łyżka gorącej wody- 1 laska wanilii- 4 łyżki maślanki lub jogurtu naturalnego- 8 dag masła- 28 dag cukru- masło do wysmarowania tortownicyKrem:- 10 dag kakao- 20 dag cukru- 300 ml mleka (0% tłuszczu)- 1/2 laski wanilii- 5 dag mlecznej czekolady Karmel:- 25 dag cukru- 1 łyżka wody- 1 m folii aluminiowej
Krem zrób dzień wcześniej. Połącz kakao z cukrem i dodaj tyle mleka, żeby powstała jednolita masa. Wtedy dodaj resztę mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj masę przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia wrzuć roztartą wanilię oraz wlej rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj. Gdy krem ostygnie, przykryj naczynie folią i odstaw do następnego dnia. Tortownicę (20 cm średnicy) posmaruj masłem. Kakao wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce ubij białka, dodając pod koniec ubijania całe jajko. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody i dodaj do niej roztartą wanilię i maślankę lub jogurt. Utrzyj mikserem masło z cukrem (ok. 3 minut). Wsyp 1/3 mąki z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 1/2 kawy z jogurtem i znów część mąki, a potem resztę kawy i wreszcie ostatnią część mąki. Dokładnie wymieszaj, delikatnie połącz z białkami i jajkiem, wlej do tortownicy. Piecz około 40 minut w temp 180°C. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na 3 blaty i przełóż kremem, pozostawiając część kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Na stole rozłóż folię aluminiową. W garnuszku zrób karmel: podgrzej cukier, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i zrumieni, dodaj łyżkę wody i szybko wymieszaj. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę - dopóki piana, która się utworzyła na wierzchu, trochę nie opadnie. Rozlej karmel na folii i rozprowadź go po całej powierzchni, ostrożnie poruszając folią. Gdy karmel zastygnie, połam go i delikatnie odklejaj po kawałku od folii. Udekoruj wierzch tortu. Uważaj, bo gorącym karmelem można się łatwo oparzyć.
Sernik czekoladowy - Ciasta .infoAutor:
- Ciasto: 2 szkl. mąki- 1/2 szkl. oleju- 1 szkl. jogurtu naturalnego- 3/4 szkl. cukru- 1płaska łyżeczka sody- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki kakaoMasa serowa: 75 dag twarogu trzykrotnie mielonego- 15 dag cukru pudru- 1 szkl. mleka...
Cejak7