Kremówka(2).doc

(292 KB) Pobierz
Kremówka

Kremówka

 

Składniki:

• CIASTO:

• 2 szklanki mąki

• 1 kostka Kasi

• 2 żółtka i 5 łyżek wody ( rozbić razem w szklance)

• KREM:

1 litr mleka

• 1 szklanka cukru

• cukier waniliowy

• 4 jajka

• 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej

• 3 duże łyżki mąki pszennej

• łyżka Kasi

 

 

 

Wykonanie:

 

1. Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną, dodać rozbite z wodą żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki.

2. Krem: Jajka ubić z cukrem, dodać mąki, mleko , masło. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając zagotować.

3. Gorący krem wylać na placek, drugim przełożyć i posypać cukrem pudrem. Porcjować kremówkę zimną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin