Sernik śródziemnomorski.doc

(224 KB) Pobierz
Sernik śródziemnomorski

           Sernik śródziemnomorski

 

 

Składniki na spód sernika:

·         120 g herbatników Digestive;

·         80 g pistacji (bez łupinek);

·         30 g migdałów bez skórki;

·         30 g orzechów laskowych (mogą być włoskie);

·         50 g jasnobrązowego cukru Demerara;

·         140 g masła (roztopionego);

Składniki na masę serową:

·         100 g białej czekolady;

·         680 g sera śmietankowego (w temperaturze pokojowej);

·         250 g cukru białego;

·         3 duże jaja (w temperaturze pokojowej);

·         1 łyżka soku cytrynowego;

·         1 łyżeczka ekstraktu wanilii;

·         1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto;

·         2 łyżki migdałów mielonych;

·         150 g chałwy (grubo rozdrobnionej);

 

Składniki na polewę miodową:

·         3 łyżki gęstej tłustej śmietany;

·         40 g masła;

·         4 łyżki miodu;

 

Wykonanie:

 

Spód:

Rozdrobnić herbatniki w malakserze i wyłożyć do miseczki. Rozdrobnić orzechy i pistacje z migdałami na grube okruchy i wymieszać z herbatnikami. Dodać brązowy cukier i stopione masło. Dobrze wymieszać. Mieszaninę herbatnikową ugnieść na dnie i bokach tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć na godzinę do lodówki. Piec 15 minut w temperaturze 180oC.

Masa serowa:

Czekoladę roztopić i wystudzić. Serek z chałwą i cukrem zmiksować. Do masy serowej dodać wystudzoną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, delikatnie miksując tylko do czasu połączenia się składników. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i migdałowy (lub amaretto), mielone migdały i wymieszać. Przygotowaną masę serową delikatnie przelać na podpieczony spód herbatnikowy. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 1600C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez godzinę (piekarnik ma być zamknięty). Po godzinie ciasto dobrze schłodzić w lodówce.

Polewa miodowa:

W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce. Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi (jeżeli ktoś ma:)).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin