PLACEK PREZYDENCKIBiszkopt6 jajek30 dkg cukru15 dkg mąki tortowej15 dkg mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaZ białek ubić sztywną pianę,następnie dodawać na przemian-raz dwa żółtka,raz troche cukru,aż do końca tych składników.Dodawać po 2 łyżki mąki(obie mąki razem wymieszane i proszek do pieczenia) i delikatnie wymieszać łyżka drewnianą.Upiec biszkopt w temp.180 stopni przez 30 min.Masa-Krem2 szkl mleka35 dkg cukru6 żółtek1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 kostki masła3 łyżki kakaogarść rodzynekmała puszka ananasa1 czekolada gorzka50 gram wódkigarść orzechów włoskich rozdrobnionych1 szklanke mleka zagotować z cukrem,do gotującego mleka wlać drugą szklanke mleka rozmieszaną z żółtkami i mąką ziemniaczaną,gotować do zgęstnienia ciągle mieszając.Utrzeć 2 kostki masła,dodać wystygnietą masę,ucierać do całkowitego połączenia masła z masa.Podzielić mase na 2 części,do jednej części dodać wódke i kakao i dobrze wymieszać.Do drugiej części dodać rodzynki,pokrokonego na kawałki ananasa,orzechy i kawałeczki czekoladyPrzeciąć biszkopt na dwa placki ,na jeden położyć jasną mase,przykryć drugim plackiem,wyłożyć ciemną mase i na wierzch zimną galaretką.zalać galaretką
n2409