Tarteletki z pikantnym nadzieniem.pdf

(30 KB) Pobierz
4316406 UNPDF
Tarteletki z pikantnym nadzieniem
175 g ciasta francuskiego
2 łyżki płynnego masła
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (5 cm)
2 łyżki sezamu
5 łyżek masła z orzechów ziemnych
2 łyki soku z cytryny
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/4 łyżeczki sosu tabasco
1 filet z kurczaka
3 łyżki posiekanej cebulki ze szczypiorkiem
Sposób wykonania :
Ciasto rozwałkować, posmarować masłem i wyciąć 60 kwadratów (5x5 cm).
20 papierowych foremek włożyć do wgłębień 2 blach do pieczenia mufinek.
W foremkach ułożyć po 3 kwadraty ciasta, piec około 8 minut w temperaturze 180ºC.
Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Imbir posiekać.
Sezam prażyć około 3 minut.
Masło orzechowe wymieszać z czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i
tabasco.
Mięso opłukać, gotować w wodzie około 10 minut, wystudzić w wodzie.
Filet pokroić ukośnie w paski, każdy przekroć na pół.
Każdą wystudzoną tarteletkę polać 1 łyżeczką sosu, włożyć mięso, posypać sezamem i
ozdobić cebulką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin