70.pdf

(216 KB) Pobierz
31799406 UNPDF
70
PL
E u r o p e j s k a A g e n c j a B e z p i e c z e ń s t w a i Z d r o w i a w P r a c y
Młodzi pracownicy – Fakty i liczby
Nara enie na ryzyko i skutki zdrowotne
Niniejsza publikacja zawiera streszczenie sprawozdania 1 Europejskiego
Obserwatorium Ryzyka, które dotyczy bezpieczeństwa i higieny pracy
w odniesieniu do konkretnych zagrożeń, określonych branż lub grup
pracowników. Jest ono częścią większego projektu mającego na celu wczesną
identyfikację zagrożeń pojawiających w środowisku pracy i, w konsekwencji,
lepsze w ykor z ystanie zasobów oraz podejmowanie sz ybsz ych
i skuteczniejszych działań.
zwłaszcza dużej grupy pracowników zatrudnionych w centrach obsługi te-
lefonicznej.
Na wysokie temperatury są narażeni pracownicy wykonujący prace na
zewnątrz pomieszczeń (rolnictwo, budownictwo), a także zatrudnieni
w przemyśle, hotelach i restauracjach.
Niebezpieczne substancje występują na różnych stanowiskach pracy, na
których są zatrudnieni młodzi pracownicy. Są to między innymi substancje
chemiczne stosowane w rolnictwie i budownictwie, środki czyszczące,
benzyna, rozpuszczalniki czy produkty używane w zakładach fryzjerskich.
Z danych pochodzących ze źródeł unijnych i krajowych wynika, że
wykonywanie czynności wymagających wysiłku fizycznego (np. pracy
w niewygodnych pozycjach, przenoszenia i podnoszenia ciężkich ładunków
i wykonywania czynności powtarzalnych) częściej dotyczy młodych
pracowników niż ogółu zatrudnionych. Dlatego młodym pracownikom grozi
duże ryzyko wystąpienia dolegliwości mięśniowo-szkieletowych (w tym bólu
w dolnym odcinku kręgosłupa). Badania wskazują również, że młodzi
pracownicy nie są dostatecznie informowani o zagrożeniach zawodowych.
Obecne szybkie tempo życia sprawia, że młodzi ludzie coraz częściej muszą
dotrzymywać napiętych terminów i pracować w bardzo szybkim tempie.
Choć z badań wynika, że młodzi pracownicy pracują w krótszym niż przecięt-
ny wymiarze czasu, częściej jednak wykonują pracę w systemie zmianowym
oraz w ruchomym czasie pracy.
Obecnie badania poświęcone ryzyku zawodowemu, na które są narażeni młodzi
pracownicy, napotykają problemy metodologiczne 2 . Nieznajomość procedury
zgłaszania i wątpliwości pracowników w kwestii informowania o zagrożeniach
i ryzyku mogą ograniczać liczbę dostępnych danych. Trudno także uzyskać
dane statystyczne na poziomie UE w podziale na wiek, brakuje konkretnych
danych o warunkach narażenia młodych pracowników 3 , a zwłaszcza o branżach
i zawodach, w których najczęściej zatrudnia się osoby młode. Taka sytuacja
dotyczy szczególnie branży usługowej i hotelarsko-gastronomicznej oraz
handlu. Istnieje ponadto wiele czynników zakłócających. Na przykład najwyższy
wskaźnik narażenia pracowników na hałas występuje w budownictwie,
przemyśle, rolnictwie i transporcie, jednak w liczbach bezwzględnych najwięcej
ludzi narażonych na hałas pracuje w sektorze usługowym (sprzedaż, usługi
indywidualne, edukacja, opieka zdrowotna i pomoc społeczna).
W związku z tym w sprawozdaniu posłużono się nieporównywalnymi danymi,
przykładami pochodzącymi z jednego państwa członkowskiego, wynikami
jednorazowych badań oraz wynikami badań, w których wykorzystano dane
spoza krajowych oficjalnych źródeł – ma to na celu wypełnienie luki
i przedstawienie skomplikowanej sytuacji młodych pracowników w kontekście
zagrożeń w ich środowisku pracy.
Istnieje większe ryzyko niepożądanego zainteresowania seksualnego młodymi
pracownikami. Młode kobiety podejmujące dorywczą pracę w hotelach
i sektorze usługowym są częściej narażone na molestowanie seksualne.
Narażenie na ryzyko
Dane ze źródeł europejskich i nie-
których źródeł krajowych wskazu-
ją, że młodzi pracownicy są bar-
dziej narażeni na takie czynniki
fizyczne środowiska pracy, jak: ha-
łas, wibracje, wysoka i niska tem-
peratura oraz kontakt z niebez-
piecznymi substancjami.
Skutki zdrowotne
Wypadki inne niż śmiertelne
Dane z krajowych i europejskich źródeł wskazują, że młode osoby są bardziej
narażone na ryzyko wypadku przy pracy. Występują jednak znaczne różnice
pod względem wskaźników wypadków i ich przyczyn w poszczególnych
branżach i zawodach. Według najnowszych europejskich danych 4
częstotliwość występowania wypadków innych niż śmiertelne jest o ponad
40% większa wśród osób w wieku od 18 do 24 lat. Do grupy ryzyka
zawodowego należą przede wszystkim młodzi mężczyźni.
Wypadki śmiertelne
Młodzi ludzie zatrudnieni w hote-
lach i restauracjach oraz w budow-
nictwie są szczególnie narażeni na
wysoki poziom hałasu. Istotnym
problemem jest podatność mło-
dych pracowników na skutki zdro-
wotne szoku akust yc znego,
© Centralny Inspektorat Pracy, Ministerstwo
Gospodarki i Pracy, Austria
Według danych unijnych ogólne wskaźniki wypadków śmiertelnych są niższe
w grupie młodych pracowników. Wyniki te są zgodne z danymi światowymi.
Niemniej jednak w niektórych sektorach wskaźniki śmiertelnych wypadków
wśród młodych pracowników mogą być wysokie. Wypadki te najczęściej
1 http://osha.europa.eu/publications/reports/7606507
2 F. C. Breslin, D. Day, E. Tompa, E. Irvin, S. Bhattacharyya, J. Clarke, A. Wang, Systematic review of risk factors for work injury among youth , Toronto: Institute for Work and Health, 2005.
3 Młodzi pracownicy: wiek od 15 do 24 lat.
4 Europejskie statystyki wypadków przy pracy (ESAW).
5 Rolnictwo; przemysł wytwórczy; sektor dostaw elektryczności, gazu i wody; budownictwo; handel hurtowy i detaliczny, naprawa pojazdów samochodowych,
motocykli oraz artykułów użytku osobistego i domowego; hotelarstwo i gastronomia; transport, gospodarka magazynowa i łączność; pośrednictwo finansowe;
nieruchomości, wynajem i usługi związane z prowadzeniem działalności gospodarczej.
http://osha.europa.eu
31799406.004.png 31799406.005.png
 
FAC T S 70
���� ���� ���� ���� ���� ���� ���� ���� ����
strzega się jako nieodłączny element ryzykow-
nych zachowań samych pracowników lub ich
tymczasowego zatrudnienia.
Należy przedsięwziąć odpowiednie środki
zarówno w zakresie edukacji i szkoleń, jak i
codziennej praktyki zawodowej.
�����
�����
�����
�����
�����
Wyniki niektórych badań wskazują, że działania
rehabilitacyjne w mniejszym stopniu są
ukierunkowane na młodych pracowników.
Krótszy okres rekonwalescencji może natomiast świadczyć o nieznajomości
rodzajów ryzyka oraz skutków narażenia młodych osób w środowisku pracy.
Z wiedzy o tym, gdzie pracują młodzi ludzie, wynika, do których sektorów należy
skierować pomoc w zakresie szkoleń i działań profilaktycznych w dziedzinie
bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP). Zaś z wiedzy o głównych czynnikach
ryzyka na stanowiskach pracy należy wyciągnąć wniosek o konieczności
ciągłego uświadamiania pracodawcom i młodym pracownikom tego ryzyka.
�����
����� ����� ����� ����� �����
Znormalizowane wskaźniki wstępowania w ypadków w latach 1996 –20 04
(ponadtrzydniowa niezdolność do pracy, na 100 tys. pracowników, w dziewięciu
głównych branżach 5 , ESAW).
zdarzają się w rolnictwie, a następnie w budownictwie, transporcie,
komunikacji i przemyśle wytwórczym. Najwięcej wypadków śmiertelnych,
których ofiarami są młodzi pracownicy, odnotowuje się w budownictwie.
W sektorze handlu detalicznego w niektórych państwach występuje
niepokojący wzrost liczby wypadków śmiertelnych na skutek przemocy
fizycznej; dużą część ofiar stanowią kobiety.
Niektóre zalecenia dotyczące badań i praktyki:
n wskazanie branż, w których ryzyko dla młodych pracowników jest
największe;
n określenie najczęściej występujących zagrożeń i uświadomienie ich
pracodawcom i samym młodym pracownikom;
n uświadomienie agencjom zatrudnienia, na jakie ryzyko są narażeni
młodzi pracownicy;
n uwzględnienie w programach szkoleń inspektorów pracy wiedzy na
temat miejsc, w których w większości pracują młodzi pracownicy, oraz
czynników ryzyka, z jakimi mają do czynienia;
n uwzględnienie konkretnych potrzeb wybranych grup młodych
pracowników (kobiet/mężczyzn, pracowników migrujących itp.);
n zwrócenie szczególnej uwagi na pracowników zatrudnionych
w niepełnym wymiarze godzin i na określony czas; w ramach doradztwa
− podkreślenie problemu młodych pracowników i opracowanie
specjalnych wytycznych dla pracodawców, inspektorów pracy i służb
prewencyjnych;
n uwzględnienie kwestii młodych pracowników w wytycznych
dotyczących pracy w systemie zmianowym;
n przegląd celów polityki dotyczącej rehabilitacji i zatrudnienia osób
poszkodowanych pod kątem uwzględnienia w niej młodych
pracowników;
n uwzględnienie problematyki BHP w edukacji − ta kwestia jest
szczególnie ważna dla osób podejmujących pracę dorywczą, które
przechodzą mniej szkoleń i do których trudniej dotrzeć.
Choroby i schorzenia zawodowe
Młodzi pracownicy są w mniejszym stopniu narażeni na ryzyko wystąpienia
chorób zawodowych niż starsi. Aby choroby zawodowe rozwinęły się, często
musi wystąpić skumulowane działanie różnych czynników i/lub minąć okres
utajenia. Umowy o pracę są zawierane na krótki okres, dlatego choroby nie
zawsze są wykrywane.
Według europejskich statystyk chorób zawodowych (EODS) pięć chorób tego
typu najczęściej występujących u pracowników w wieku od 15 do 35 lat to:
reakcje alergiczne, choroby skórne, płuc i zakaźne oraz dolegliwości mięśniowo-
-szkieletowe. W 1999 r. 86,5% wszystkich problemów zdrowotnych
spowodowanych chorobami płuc i związanych z ponaddwutygodniową
absencją zgłaszały osoby poniżej 25. roku życia. Osoby w tym wieku to także
prawie połowa (48,9%) wszystkich odnotowanych przez pracowników
problemów zdrowotnych spowodowanych stresem, depresją i lękiem,
związanych z ponaddwutygodniową nieobecnością w pracy.
Wprawdzie podane wyniki nie zawierają dokładnych danych liczbowych
o młodych pracownikach, są jednak wskazówką orientacyjną. Przykładowo
w handlu detalicznym najczęstszymi przyczynami chorób zawodowych są:
zapalenie skóry, dolegliwości kończyn górnych i stres.
Potrzeba działań profilaktycznych i badawczych
Wśród potencjalnych przyczyn wysokich wskaźników występowania wypadków
przy pracy i problemów zdrowotnych można wymienić: brak doświadczenia
młodych pracowników, ich fizyczną i emocjonalną niedojrzałość, nieznajo-
mość zasad bezpieczeństwa
i ochrony zdrowia, a także nie-
zapewnienie przez pracodaw-
ców stosownych szkoleń,
nadzoru i procedur oraz od-
powiednich warunków pracy.
Zagrożenia zawodowe dla
młodych pracowników należy
traktować poważnie. Wiele
czynników ryzyka wciąż po-
Dodatkowe informacje
Sprawozdanie jest częścią kampanii organizowanych co roku przez Agencję.
Kampania w 2006 r. była poświęcona młodym pracownikom. Pod hasłem
„Bezpieczny start” ponad 30 państw aktywnie uczestniczyło w największej
kampanii BHP na rzecz ochrony młodych pracowników.
Podstawowe informacje o zatrudnieniu młodych pracowników i branżach,
w których są oni zatrudnieni, przedstawiono w numerze 69 biuletynu Facts:
Młodzi pracownicy – Fakty i liczby. Zatrudnienie młodzieży .
Więcej informacji o młodych pracownikach znajduje się na stronie:
© Wspólnoty Europejskie, 2006
http://ew2006.osha.europa.eu/.
Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy
Gran Vía, 33, E-48009 Bilbao
Tel. (+ 34) 94 479 43 60, faks (+ 34) 94 479 43 83
E-mail: information@osha.europa.eu
© Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy. Powielanie dozwolone pod warunkiem podania źródła informacji. Printed in Belgium , 2007
h t t p: //o s ha . eu r opa . eu
31799406.006.png 31799406.001.png 31799406.002.png 31799406.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin