Sprawdzian 6-klasisty 2004 + odp.pdf

(288 KB) Pobierz
185546248 UNPDF
WPISUJE UCZEŃ
UZUPEŁNIA ZESPÓŁ
NADZORUJĄCY
KOD UCZNIA
DATA URODZENIA UCZNIA
miejsce
na naklejkę
z kodem
dzień miesiąc
rok
dysleksja
SPRAWDZIAN
W SZÓSTEJ KLASIE
SZKOŁY PODSTAWOWEJ
„Chleb”
KWIECIEŃ 2004
Instrukcja dla ucznia
1. Sprawdź, czy zestaw egzaminacyjny zawiera 8 stron.
Ewentualny brak stron lub inne usterki zgłoś nauczycielowi.
2. Na tej stronie i na karcie odpowiedzi wpisz swój kod i datę
urodzenia.
3. Czytaj uważnie wszystkie teksty i zadania.
4. Rozwiązania zapisuj długopisem albo piórem z czarnym
lub granatowym tuszem/atramentem.
Nie używaj korektora.
Czas pracy:
60 minut
5. W zadaniach od 1. do 20. są podane cztery odpowiedzi:
A, B, C, D. Odpowiada im następujący układ kratek
na karcie odpowiedzi :
Liczba punktów
do uzyskania: 40
6. Wybierz tylko jedną odpowiedź i zamaluj kratkę z odpowiadającą
jej literą - np. gdy wybrałeś odpowiedź „A”:
7. Staraj się nie popełniać błędów przy zaznaczaniu odpowiedzi,
ale jeśli się pomylisz,
błędne zaznaczenie otocz kółkiem i zaznacz inną odpowiedź.
8. Rozwiązania zadań od 21. do 25. zapisz czytelnie i starannie
w wyznaczonych miejscach. Pomyłki przekreślaj.
9. Ostatnia strona arkusza jest przeznaczona na brudnopis.
Zapisy w brudnopisie nie będą sprawdzane.
S-A1-04
Powodzenia!
185546248.007.png 185546248.008.png 185546248.009.png 185546248.010.png
 
Dzieje chleba, stanowiącego podstawę naszego codziennego pożywienia, sięgają
czasów prehistorycznych. Już ludzie epoki kamiennej piekli na rozgrzanych
kamieniach płaskie placki z rozdrobnionych ziaren wymieszanych z wodą.
Starożytni z wypiekania chleba uczynili sztukę. Egipcjanie odkryli drożdże
i wynaleźli piec chlebowy. Grecy wypiekali ponad 70 gatunków pieczywa. W Rzymie,
gdzie w I w. p.n.e. istniało 300 piekarń, wynaleziono młyn wodny i udoskonalono
piece chlebowe.
W średniowiecznej Polsce uprawiano różne zboża: żyto, proso, owies, jęczmień,
pszenicę. Ziemię pod uprawę orano radłami lub pługami. Dojrzałe zboża ścinano
sierpami. Do rozcierania ziaren na mąkę służyły żarna. Od XII wieku w różnych
częściach Polski stopniowo upowszechniały się młyny i zaczęło się rozwijać
piekarskie rzemiosło. Najstarszy w Polsce cech piekarzy założono w Krakowie
w 1260 roku na mocy przywileju księcia Bolesława Wstydliwego.
Na podstawie: Ewa Sabelanka, W encyklopediach nie znajdziecie , Poznań 1981.
1. Historia chleba sięga czasów
A. nowożytnych.
B. średniowiecza. C. prehistorycznych. D. starożytności.
2. Piec chlebowy wynaleziono w
A. Egipcie.
B. Polsce.
C. Grecji.
D. Rzymie.
3. Do rozcierania ziaren zbóż służyły
A. radła.
B. sierpy.
C. żarna.
D. pługi.
4. Pierwszy polski cech piekarzy powstał w
A. pierwszej połowie XII wieku.
B. drugiej połowie XII wieku.
C. pierwszej połowie XIII wieku.
D. drugiej połowie XIII wieku.
Pędy zbóż są zakończone kłosami lub wiechami. W kłosach kwiaty, a potem
ziarna, osadzone są wprost na łodydze. W wiechach znajdują się na końcach
rozgałęzień.
5. Na jbliżej młyna ro śnie z boże tworzące wie chy. K tóre to zboże ?
A.
B.
C.
D.
żyto
owies
pszenica
jęczmień
6. Z młyna do piekarni jest 150 m. Ile to centymetrów na planie w skali 1 : 5000?
A. 3
B. 2
C. 10
D. 7,5
7. Chleb waży o 30 procent więcej niż wzięta do wypieku mąka. Ile waży chleb
upieczony z 5 kg mąki?
A. 5,30 kg
B. 6,50 kg
C. 5,15 kg
D. 3,50 kg
2
185546248.001.png 185546248.002.png 185546248.003.png 185546248.004.png 185546248.005.png
8. Cztery prostopadłościenne foremki do pieczenia mają taką samą wysokość.
Najwięcej ciasta chlebowego zmieści się do foremki, której podstawa ma wymiary
A. 25 cm × 20 cm B. 20 cm × 30 cm C. 15 cm × 30 cm D. 25 cm × 25 cm
9. Uczniowie kupili na biwak 3 jednakowe bochenki chleba. Zapłacili za nie razem
4,05 zł. Po namyśle postanowili dokupić jeszcze 2 takie same bochenki. Ile jeszcze
będą musieli dopłacić?
A. 1,35 zł
B. 2,70 zł
C. 6,75 zł
D. 8,10 zł
Kacper kupił chleb, który był pokrojony na równej wielkości kromki i miał długi
okres przydatności do spożycia. Oto etykieta z opakowania tego chleba:
Chleb żytni
100 g chleba zawiera przeciętnie:
30,0 g węglowodanów,
5,5 g białka,
1,5 g tłuszczu,
9,0 g błonnika.
Masa netto: 500 g
Liczba kromek: 10
Najlepiej spożyć przed 31. 01. 2004 r.
Wartość energetyczna 100 g chleba: 154 kcal
10. Chleb został kupiony 30. 09. 2003 r. Ile miesięcy najdłużej można go było
przechowywać zgodnie z zaleceniem na etykiecie?
A. 3
B. 4
C. 7
D. 8
11. Które wyrażenie prowadzi do obliczenia wartości energetycznej 1 kromki
kupionego chleba?
A. 154:100
B. 500:10
C. (154 5):10
D. (154 10):5
12. Który diagram ilustruje zawartość substancji odżywczych w kupionym chlebie?
A.
B.
C.
D.
masa [g]
masa [g]
masa [g]
masa [g]
150
150
150
150
100
100
100
100
50
50
50
50
0
0
0
0
1234
1234
1234
1234
Oznaczenia: 1 – węglowodany, 2 – białko, 3 – tłuszcze, 4 – błonnik.
13. Po śniadaniu, zwykle dwadzieścia po siódmej, Michalina wysypywała ptakom
okruszki chleba. Któregoś dnia zrobiła to dopiero za dwanaście dziewiąta. O ile
później niż zwykle ptaki dostały okruszki?
A. 1 godz. 28 min
B. 1 godz. 32 min
C. 2 godz. 8 min
D. 2 godz. 32 min
3
185546248.006.png
Chleb otaczano w Polsce od niepamiętnych czasów niemal religijną czcią i wielkim
szacunkiem. Gdy przypadkiem upadł na ziemię, podnoszono go i przepraszając –
całowano. Kromkę chleba dawano przy rozstaniu jako znak błogosławieństwa na
drogę i zapowiedź szczęśliwego powrotu. Chlebem i solą witało się i wita po dzień
dzisiejszy dostojnych i miłych gości oraz nowożeńców na progu ich mieszkania.
Chlebem częstuje się ubogich, skrzywdzonych, żebrzących. Trafił też chleb do wielu
przysłów i porzekadeł, np. Chleb najmocniej wiąże, Gdzie chleb i woda, tam nie ma
głoda.
Na podstawie: Maria Lemnis, Henryk Vitry, W staropolskiej kuchni , Warszawa 1980.
14. Tekst mówi o
A. smaku i gatunkach chleba.
B. tradycjach i zwyczajach.
C. znaczeniu przysłów.
D. wierzeniach religijnych.
15. W którym przysłowiu występuje uosobienie?
A. Nic po chlebie, kiedy brak zębów.
B. Chleb pracą nabyty jest smaczny i syty .
C. Głodnemu chleb na myśli .
D. Chleb płacze, gdy go darmo jeść .
Kamienny chleb
(1) Na oknie bochen chleba leżał napoczęty,
Na liściu kapuścianym, pulchny i pęknięty.
(2) Szedł drogą głodny. Staje. Prosi gospodyni:
„Dajcie mi kromkę, kromka ubytku nie czyni.
(3) Jestem głodny, od wczoraj bez chleba i wody”.
„A cóż to, czy chleb piekę dla czyjej wygody?
(4) Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! –
Fuknęła gospodyni. – Poszedł, jaki żwawy!”
(5) Za chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje,
Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje.
(6) Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży,
Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży*.
Anna Kamieńska
* dzieża – duże drewniane naczynie do przygotowywania ciasta na chleb
16. Celem zamieszczonego pod wierszem przypisu jest
A. wskazanie źródeł informacji zawartych w tekście.
B. skomentowanie opisanych w utworze wydarzeń.
C. objaśnienie znaczenia użytego w wierszu wyrazu.
D. zwrócenie uwagi na poprawność zapisu wyrazu.
17. W której zwrotce wiersza rzeczywistość przemienia się w baśń?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
4
18. Chleb w wierszu zamienił się w kamień, ponieważ
A. leżał na oknie i sczerstwiał.
B. gospodyni odmówiła go głodnemu.
C. gospodyni źle rozczyniła ciasto.
D. został za wcześnie napoczęty.
19. Które określenia charakteryzują gospodynię – bohaterkę wiersza?
A. Uczynna, zmęczona, głodna.
B. Pracowita, zapobiegliwa, uprzejma.
C. Zaradna, gościnna, żwawa.
D. Skąpa, nieużyta, opryskliwa.
20. Jakie pouczenie wypływa z wiersza Anny Kamieńskiej?
A. Trzeba się dzielić z potrzebującymi.
B. Nie warto prosić o pomoc i wsparcie.
C. Powinno się przyjmować okazaną pomoc.
D. Nie należy pokazywać obcym swego dobytku.
21. Opowiedz swoimi słowami historię przedstawioną w wierszu Kamienny chleb .
Użyj wyrazów określających charaktery i oceniających zachowanie postaci.
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
........................................................................................................................................
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin