> Kiełki lucerny (Medicago sativa) są cennym źródłem fitoestrogenów, > hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy > menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i > karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.> > W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były > przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, > substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich > jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. > Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. > Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają > pamięć.> > Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, > magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują > preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" > cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze > względu na zdolność odtruwania organizmu.> > Wskazówki dotyczące hodowliCzas namaczania nasion:4-6 h> Czas kiełkowania:5-7 dni> Zalecana metoda hodowli:kiełkownica, słoik> Jak jeść:surowe> Wartości odżywcze kiełkówWitaminy> A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E> > Składniki mineralne> Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, > siarka, selen> > Inne> Fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, > białko (42%)> > Wartości odżywcze kiełków lucerny Wartości odżywcze Jednostka Kiełki > lucerny (100g)> Wartość energetyczna kcal 23> Białko g 3.99> Tłuszcz g 0.69> Węglowodany g 2.10> Składniki mineralne Jednostka Kiełki lucerny (100g)> Wapń mg 32.00> Żelazo mg 0.96> Magnez mg 27.00> Fosfor mg 70.00> Potas mg 79.00> Sód mg 6.00> Cynk mg 0.92> Miedź mg 0.157> Mangan mg 0.188> Selen ľg 0.60> Witaminy Jednostka Kiełki lucerny (100g)> A IU 155> C mg 8.20> Tiamina (B1) mg 0.076> Ryboflawina (B2) mg 0.126> Niacyna (B3) mg 0.481> Kwas pantotenowy (B5) mg 0.563> B6 mg 0.034> Kwas foliowy (B9) ľg 36.00> B12 mg -> Aminokwasy Jednostka Kiełki lucerny (100g)> Treonina g 0.134> Izoleucyna g 0.143> Leucyna g 0.267> Lizyna g 0.214> Walina> > Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz żelaza, > wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie > ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 > zapobiega niedokrwistości.> Kiełki lucerny obniżają również poziom ;złego" cholesterolu LDL oraz > odtruwają organizm. '> > Kiełki lucerny mają bardzo delikatny smak. Spożywa się je głównie jako > dodatek do kanapek i sałatek. Jednakże należy pamiętać, że kiełki > lucerny dodaje się do sałatki tuż przed podaniem - w przeciwnym razie > rozmiękną" pod wpływem sosu.> > Kiełki lucerny> Dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, > kwasu foliowego, selenu, cynku, magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości, > zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych. Są lekko cierpkie > z orzechowym posmakiem. Równie dobrze smakują z chlebem z masłem, jak i > w potrawach. Moczenie: 5 godz., kiełkowanie: 57 dni (gdy urosną do 35 > cm).> > > Bomba zdrowia pośród kiełków.> > Wysoka zawartość składników odżywczych czyni z nich doskonały suplement > diety. Żelazo, wapń, magnez, witaminy A, zdecydowana większość witamin z > grupy B, C - to wszystko znajdziemy w tych niepozownych kiełkach.> > Dodatkowo zawartość fitohormonów łagodzi objawy menopauzy i powoduje, że > są fantastyczną alternatywą dla syntetycznych rozwiązań.> > Wapń, magnez, witamina C pomagają zachować zdrowe zęby, kości i mięśnie > co owocuje też ochroną organizmu przez reumatyzmem, osteoporozą i > artretyzmem. Jednak aby odczuć efekty trzeba wprowadzić kiełki lucerny > do stałego jadłospisu.> > Zapobiegają, dzięki kanwaninie, nowotworom - ze szczególnym wskazaniem > na raka trzustki i okrężnicy.> > Z powodu swych wysokich wartości odżywczych i łatwego przyswajania > zdecydowanie polecamy kobietom ciężarnym i matkom karmiącym. Mogą być > stosowane profilaktycznie jako suplement diety.> > Kiełki lucerny mają specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać, > jednak nie jest trudno złamać go przyprawami. Są też zagorzali miłośnicy > tego smaku, zatem nie można się sugerować opiniami ale najlepiej samemu > spróbować.> > Smaczne są zarówno na ciepło jak i na surowo, jednak decydując się na > podgrzanie należy to zrobić pod koniec przygotowywania potrawy i na > możliwie najkrótszy czas by nie stracić tego co najwartościowsze.> > Wartości odżywcze> > Kiełki lucerny są bogatym źródłem naturalnych fitoestrogenów co znaczy, > że ich regularne spożywanie pomaga zwalczyć nieprzyjemne objawy > menopauzy. Fitoestrogeny chronią również przed nowotworami, oraz > chorobami serca. Dodatkowo wzmacniają kości.> > Kiełki alfalfa są bogatym źródłem witamin (B, C, D, E, K, PP, oraz U) i > soli mineralnych (potas, żelazo, wapń i fosfor). Wapń i fosfor > odpowiadają za zdrowie kości i zębów, dlatego warto systematycznie > serwować potrawy z dodatkiem kiełek dzieciom w okresie wzrostu.> > Alfalfa ze względu na wysoką zawartość żelaza i potasu polecana jest > osobą chorym na anemię, u których wystąpił brak tolerancji na preparaty > z żelazem. Kiełki pomogą również obniżyć poziom złego cholesterolu, oraz > odtruć organizm.> > Jeżeli nigdy nie hodowaliście kiełków to polecam zacząć właśnie od > lucerny. Roślina ta kiełkuje bardzo szybko i nie wymaga większej > pielęgnacji. Kiełki można sadzić na ligninie, w słoiku, na sitku, czy w > specjalnej kiełkownicy wybór należy do was. Nasiona należy najpierw > namoczyć przez 4-6 godzin, a następnie odsączone z nadmiaru wody > pozostawić w ciepłym i zacienionym miejscu. Kiełki lucerny należy > podlewać przynajmniej raz dziennie. Ja staram się podlewać rano i > wieczorem.> > Po 2-3 dniach nasiona powinny kiełkować i w zasadzie nadają się już do > jedzenia. Ja polecam jeszcze dzień przed zbiorami wystawić kiełki na > słoneczko by podłapały trochę chlorofilu. Optymalny czas kiełkowania dla > lucerny to 5-7 dni. Później należy kiełki zebrać i schować do lodówki. > Warto najpierw wyłożyć naczynie w którym będziemy trzymali kiełki > papierem by kiełki nam nie spleśniały od nadmiaru wilgoci.> > Lucerna ma bardzo łagodny smak. Nadaje się do kanapek i sałatek.> > Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa, więc warto je jeść szczególnie > zimą kiedy doskwiera brak świeżych warzyw i owoców.> > Kiełki lucerny są bogate w witaminy A, B, C, E, H, K oraz PP, a także > liczne aminokwasy. Zawierają duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, > potasu, siarki i wiele mikroelementów (jod, mangan, lit, selen). Ze > względu na swój skład kiełki lucerny polecane są szczególnie kobietom > ciężarnym i karmiącym. Ponadto są cennym źródłem fitoestrogenów > (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać > symptomy menopauzy.> > http://gotowanie.net.pl/przepis/inne/kielki-lucerny> > > Kiełki Lucerny - reumatyzm> > Pomagają w zapaleniach stawów, reumatyzmie.> > > Według tradycji, po raz pierwszy uprawiali lucernę Arabowie, dwa tysiące > lat temu, i nazwali ją matką wszelkiej żywności. W medycynie ludowej > chorzy na podagrę nazywali ją leczniczym pokarmem. Dziś wiemy także jak > ważna jest w niej zawartość roślinnego estrogenu. Pomaga w utrzymaniu > równowagi kwasowej, w ten sposób blokuje wystąpienie podagry, zmniejsza > zapalenie stawów, problemy reumatyczne.> > Kiełki lucerny nazywano pokarmem-lekiem osób cierpiących na zapalenie > jelita grubego. Ich wzmacniający wpływ jest od dawna znany i ceniony.> Kiełki lucerny są bogate w enzymy i cenne związki chemiczne (hormony > roślinne, saponiny, kwas bursztynowy, chlorofil). Są też doskonałych > źródłem witamin A, C, B12, D, E i K oraz substancji mineralnych (wapń, > fosfor oraz mangan).> > Kapsułki zawierają uzyskane indywidualną technologią kiełkowania, > odżywiane 84 substancjami mineralnymi i mikroelementami, liofilizowane > kiełki lucerny oraz flawonoidy.> Kiełki są kompleksem najważniejszych "żywych" składników czynnych, > enzymów i roślinnych flawonoidów, których działanie jest synergiczne, > czyli wzajemnie wzmacniające się i uzupełniające.> > Preparat zawiera:> - naturalne roślinne hormony> - kwas bursztynowy> - chlorofil> - witaminy (A,C,B12,D,E,K,P)> - składniki mineralne Ca, P, Mg, Mn, Fe, K. (wapń, fosfor, magnez, > mangan, żelazo, potas).> > Żaden owoc ani warzywo nie zawiera tyle enzymów niezbędnych do procesu > trawienia!> > Działanie preparatu:> - przy systematycznym spożywaniu alkaliczne działanie lucerny rozpuszcza > kwas moczowy w stawach, pomaga w stanach zapalnych stawów i reumatyzmie> - u karmiących matek może mieć działanie pobudzające wytwarzanie mleka.> - dzięki zawartości kwasu bursztynowego L pomaga w utrzymaniu > elastyczności tkanki łącznej.> > Skład: liofilizowane, suszone, sproszkowane kiełki lucerny, koncentrat > zawierający 84 substancje mineralne i mikroelementy, sproszkowane > nasiona i skórka sorgo, żelatyna, dwutlenek tytanu.> > Przechowywanie: w suchym, chłodnym miejscu, chronić przed dziećmi.> > Propozycja dawkowania: 3 razy dziennie po 1-2 kapsułki> > KIEŁKI LUCERNY> > Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex oraz żelaza, > wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny polecane są kobietom w okresie > ciąży i karmienia, a także osobom niejedzącym mięsa - witamina B12 > zapobiega niedokrwistości. Kiełki lucerny obniżają również poziom > "złego" cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm.> > Smak> Kiełki lucerny mają bardzo delikatny smak. Spożywa się je głównie jako > dodatek do kanapek i sałatek. Jednakże należy pamiętać, że kiełki > lucerny dodaje się do sałatki tuż przed podaniem - w przeciwnym razie > "rozmiękną" pod wpływem sosu. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, > E, B-complex oraz żelaza, wapnia, magnezu i fosforu kiełki lucerny > polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia, a także osobom > niejedzącym mięsa - witamina B12 zapobiega niedokrwistości. Kiełki > lucerny obniżają> również poziom "złego" cholesterolu LDL oraz odtruwają organizm.> > http://www.goh.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=15
IVIXENA1