KIEŁKI SOI.docx

(11 KB) Pobierz

KIEŁKI SOI


Kiełki soi 

Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie.

Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu - to znacznie ułatwia ich przyswajalność wartości odżywczych

Jak właściwie hodować kiełki brokuła:
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 4-6 dni
Metody hodowli: woreczek
Sposób jedzenia: podduszone

Jakie witaminy zawierają kiełki brokuła:
Witaminy: A, B1, B2, B5, B9, C, E, K

Jakie składniki mineralne zawierają kiełki brokuła:
Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan

Lecytyna, fitoestrogeny, błonnik, białko

Soja

Kiełki z soi to klasyka w kuchni dalekowschodniej. Są delikatne w smaku i lekko chrupiące, idealnie nadają się do dań gorących, zwłaszcza chińskich przysmaków z woka. Wyśmienite źródło białka (prawie 40%!), żelaza, witaminy C, B1 i wielu minerałów a także lecytyny. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i apetytu.
Niestety, kiełki z soi są dosyć trudne do uprawy. Należy starannie przebrać nasiona i odrzucić wszystkie uszkodzone. Bardzo ważne jest płukanie kiełków 4-6 razy dziennie, najlepiej co 3 godziny. Kiełki z soi powinny być gotowane (w wodzie lub na parze) przez kilka minut przed podaniem, w przeciwnym razie będą trudne do strawienia.

Metoda kiełkowania: słoik
Moczenie: 12 godzin
Płukanie: 4-6 razy dziennie
Ilość: 1 miarka nasion daje 4-5 miarek kiełków
Czas kiełkowania: 3-5 dni 
Idealna długość: 2-4 cm

Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu. Są również bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy.
Kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie. Najlepszą metodą uzyskania kiełków soi jest hodowla w woreczku.
Kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu (w wodzie lub na parze), co znacznie ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin