POTRAWY WIELKANOCNE
Sos wielkanocny do wędlin
· kwaśna, gęsta dobra śmietana
· majonez
· jajka na twardo
· szczypiorek
· marynowane ogórki
· kiszone ogórki,
· marynowane malutkie cebulki
· marynowane grzybki (koniecznie)
· chrzan
· kapary
· sól, cukier
· troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, ja robię 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.
Jajka z farszem pikantnym
· 4 jajka
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka śmietany
· natka
· rzeżucha
· tarta bułka
· 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego
· 3-4 rzodkiewki
· 1 łyżeczka musztardy
· sól
· pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.
Wielkanocny schab w ziolach
· 1.2 kg schabu
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki musztardy
· 1 łyżka tymianku
· 1 łyżka
· majeranku
· 1 łyżka oregano
· 1 łyżka oleju
Oczyszczony schab natrzeć Vegetą Mix i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Zioła połączyć z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą posmarować mięso i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 1 i 1/2 godziny w piekamiku w temperaturze 180 st C polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Schab w ziołach smakuje wysmienicie podawany na gorąco z pastą warzywną AJVAR.
Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym
· 1 kaczka
· 35 dag mielonej cielęciny
· 2 tosty
· 1/4 szklanki mleka
· 1 cebula
· 1 jajko
· 1 puszka ananasa
· 4 łyżki oleju
· 1 pęczek dymki
· 1 szklanka bulionu drobiowego
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżka soku z cytryny
· 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Do zalanych mlekiem tostów dodać posiekana cebulę, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany farsz przyprawić Vegetą Mix srodziemnomorskq pikantną oraz skorką cytryny. Nadziać nim kaczkę, a następnie ją zszyć. Rozgrzać olej w brytfannie i włożyć do niej kaczkę. Piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone kawałki ananasa oraz wlać sok z cytryny, bulion drobiowy PODRAVKA i sos sojowy, Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, sos przetrzeć, dodać dymkę i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wielkanocny łosoś w grzybach
· 1 szklanka białego wytrawnego wina
· wyciśnięty sok z 1 cytryny
· oliwa z oliwek
· 10 dag suszonych grzybów
· 4 ząbki czosnku
· kopeck
Sprawionego i pokrojonego w dzwonka łososia włożyc do naczynia. Zalać marynatą sporządzoną z wina, soku z cytryny, oliwy z oliwek i Vegety Mix do ryb odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Odcedzic, pokroić w wąskie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, koperek i odrobinę białego wina. Wszystko razem smażyć około 15 minut. Usmażoną rybę wyjąć z marynaty, smażyć z obu stron około 15 minut. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu i na wierzchu przybrać grzybami. Podawać z gotowanymi brokułami.
Sałatka z marynatami
· Mała kapusta pekińska
· 1 słoika marynowanych patisonów miniaturowych
· 4 gruszki marynowane
· 15 dag rokpola
· 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
· sok z cytryny
· 5 łyżek oliwy z oliwek
Kapustę pokroić w wąskie paski. Patisony w plasterki. Gruszki i rokpol pokroić w kostkę. Składniki delikatnie wymieszać. Posypać orzechami włoskimi i polać oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Sałatka jajeczno kukurydziana
· 1 puszka kukurydzy
· 1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki musztardy
· sól i pieprz
Kukurydzę odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.
Jaja wielkanocne z szynką
· 6-8 jajek
· 20 dag szynki
· 7 dag parmezanu
· ok 50 ml śmietany
· sypka przyprawa warzywna
· zielona sałata
1. Jajka ugotowac na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich zółtka 2. Szynkę, ser i żółtka zmielić lub drobniutko posiekać w kosteczkę 3.Dodać śmietanę, przyprawić 1 łyżeczką przyprawy warzywnej i dokładnie wymieszać 4.Białka napełnić farszem 5. Ułożyć na lisciach sałaty Powierzchnię jajek można pokryć majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem
Jajka w sosie musztardowym ozdobione groszkiem
· kostka 350 g masła
· 3 żółtka
· 6-8 jajek ugotowanych na twardo
· 150 g zielonego groszku z puszki
· 4 plastry bekonu
· 1 pęczek szczypiorku
· 1/2 litra mleka
· sól,pieprz
· 3 łyżki musztardy
1. Masło należy roztopić w rondelku na wolnym ogniu. 2. Żółtka wlewamy do metalowej miski i ubijamy wodzie na puszystą masę. 3. Bardzo powoli dodajemy masło i cały czas mieszamy. Żółtka nie mogą się ściąć. 4. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. 5. Gotujemy mleko i powoli łączymy z sosem. 6. Podgrzewamy ok. 1-2 minuty. i mieszamy z musztardą. 7. Dodajemy groszek i podgrzewamy jeszcze ok. 5 min. 8. Doprawiamy solą i pieprzem. 9 .Plastry bekonu kroimy na kawałki i wytapiamy na suchej patelni, aby były chrupiące. 10. Opłukamy szczypiorek drobniuko siekamy. 11. Obieramy jaja ze skorupek, kroimy w połówki i wkładamy do sosu. 12. Dodajemy chrupiący bekon. 13. Posypujemy szczypiorkiem. Podawać z ziemniakami z wody.
Jaja całe faszerowane
· 6 jaj
· ogórek
· pół papryki
· pomidor
· puszka tuńczyka w sosie własnym
· łyżka kaparów
· twaróg
· kawałek pora
· cukier i pieprz
1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorópki 2. Ustawiając jaja w kieliszkach do jajek ścinamy ich czubki i łyżeczką wydrążamy żółtka 3. Białka wypełniamy wybranym przez nas farszem :) Farsz majonezowy: Wymieszać 2 żółtka z 3 łyżkami majonezu, dodać posiekany szczypiorek. Farsz z tuńczyka: Wymieszać 2 żółtka z 3 łyżkami majonezu, dodać tuńczyka z puszki i posiekany szczypiorek. Farsz z papryką: Bardzo drobno posiekać pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora. Skropić sokiem z połowy cytryny, dodać szczyptę cukru, soli i pieprzu. Farsz z kaparami: 3 żółtka wymieszać z 2 łyżkami twarożku naturalnego i 2 łyżkami majonezu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać kapary.
Wielkanocna sałatka z jajek
· 6 jajek
· 15 dag majonezu
· cebula
· 8 dag zielonego groszku z puszki
· 2 pomidory
· pęczek szczypiorku
· papryki konserwowe
· sól, pieprz
1. Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. 2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Papryki odcedzić, pokroić w kawałki. 5. Szczypiorek opłukać, posiekać. 6. Zielony groszek odcedzić z wody. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.
Jaja z pieczarkami
· 4 jajka na twardo
· 10 pieczarek
· 1/2 cebuli
· 2 łyżki posiekanej natki
· 2 łyżki majonezu
· łyżka oleju
· tymianek
1. Pieczarki i cebulę obrać, posiekać. 2. Olej rozgrzać na patelni, włożyć grzyby, oprószyć szczyptą tymianku i przesmażyć. 3. Dodać cebulę, zeszklić. 4. Całość ostudzić. 5. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtko. 6. Pieczarki i cebulę zmiksować z żółtkami. 7. Dodać majonez i natkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. 8. Pastą napełnić połówki jajek.
Roladki z szynki z kremem chrzanowym
· 10 plastrów gotowanej szynki wędzonej
· 6 ł...
asia2034