Kategoria: Ciasta i Desery
prawie małe torciki!
dla 4-6 osób
maka, 250gjajka, 4 szt.kwasna smietana, 1/lyzkicukier puder, 50gszczypta soli, maslo, 150gkiwi, 3 szt.dzem morelowy albo agrestowy, 3 lyzeczkiprzezroczysta polewa do tortow, 1/2 torebkibita smietana do dekoracji, cukier waniliowy, 1/2 lyzeczki
· dodaj do ulubionych
· drukuj przepis
· powiadom znajomego
·
oceń przepis
o
aktualna ocena: -
czas przygotowania: do 90 min
1. 150g maki posiekac ze 100g masla,dodac cukier puder,cukier waniliowy,1 zoltko,smietane,szczypte soli i zlepic ciasto,schlodzic pol godziny w lodowce.2. Zagotowac pol szkl.wody z 50g masla,szczypta soli i 1 lyzeczka cukru.Wsypac 100g maki i ugotowac ciasto ptysiowe ciagle mieszajac.Zdjac z ognia,kiedy zrobi sie gladkie i odstaje od scianek naczynia.Wbic do goracego 1 jajko,zmiksowac i odstawic do ostygniecia.3. Do zimnego ciasta wbic nastepne dwa jajka i dobrze utrzec mikserem.Przelozyc mase do rekawa cukierniczego z gwiazdzista koncowka.4. Ciasto kruche rozwalkowac i wykroic 6 krazkow o sr.10cm.Ulozyc je na blasze wylozonej papierem do pieczenia.Brzeg kazdego krazka otoczyc gwiazdkami z ciasta ptysiowego(jezeli troche zostanie zrobic ptysia;)).Upiec w rozgrzanym piekarniku-200°C 30min.Ostudzic.5. Kiwi pokroic w cwiercplasterki.Proszek na polewe wymieszac z lyzka cukru i polowa szkl. wody,zagotowac.Spod kazdej babeczki posmarowac marmolada,wlozyc kawalki owocow,polac galaretka i po ostudzeniu udekorowac bita smietana.
MirusBN