- Salsy super smakują z kurczakiem. To bardzo proste: piersi kurczęcia trzeba włożyć do garnka z wodą i z sokiem z limonki i postawić na malutkim gazie na ok. 10 minut. Wyjmuje się je, gdy są białe z wierzchu i surowe w środku. Potem kroi się piersi na ukośne 5 mm kawałki. Te kawałki smaży się na oleju i już. Najfajniej zrobić kilka rodzajów sals, żeby każdy kęs mięska maczać w innym sosie. Można też na patelni zmieszać gotową salsę z kurczakiem. Tak czy inaczej jest pysznie.
Jak to zrobić: Pokrój cebulę w malusieńką kosteczkę. Przekrój chilli wzdłuż na pół, usuń pestki, bardzo drobno posiekaj. Pokrój w kosteczkę pomidory pelati i świeże. Posiekaj drobno kolendrę. Przełóż wszystko do miski. Dodaj ocet i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Posól i dodaj pieprz do smaku. Bon appetit!
· 1 cebula
· kilka łyżek kolendry
· 3 łyżki octu winnego
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· 3 papryczki chilli
· 4 piersi kurczaka
· 4 pomidory
· 1 puszka pomidorów pelati
· sól i pieprz do smaku
mama-anulka