Lecznicze właściwości cebuli.doc

(1748 KB) Pobierz
Lecznicze właściwości cebuli

1

 

http://zdrowie.onet.pl/fotogalerie/lecznicze-wlasciwosci-cebuli,4118472,8554183,foto-male.html

 

Lecznicze właściwości cebuli

 

 

To jeden z najlepszych leków, jakie dała nam natura. Zanim sięgniemy po aspirynę, warto wypróbować moc kolorowych główek.

 

 

Czerwona
Ochrona przed rakiem

Zawiera dużą ilość kwercetyny. Ten związek jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki niemu w organizmie nie tworzą się wolne rodniki, które zwiększają ryzyko powstania nowotworu. Czerwona cebula sprzyja również alergikom, bo kwercetyna zmniejsza odczyn zapalny odpowiedzialny za uczulenie. Najwięcej tej substancji jest w fioletowej skórce tego warzywa, więc trzeba obierać je tylko z zewnętrznych łusek.

 

 

Żółta
Wzmocnienie dla serca

Jest najostrzejsza w cebulowej rodzinie, bo zawiera najwięcej związków siarkowych. Substancje te chronią przed zawałem i nadciśnieniem, gdyż obniżają poziom cholesterolu. Pomagają naszej wątrobie usuwać go z organizmu. Dodatkowo siarka rozbija złogi tłuszczowe zalegające w żyłach. Dzięki temu przepływ krwi jest swobodny, a wszystkie komórki naszego ciała dobrze dotlenione.

 

 

Biała
Lek na anemię

Jedzenie tej odmiany pomaga wykorzystać więcej żelaza z kaszy czy razowego pieczywa. W skrajnych przypadkach niedoboru tego pierwiastka grozi nam nawet anemia, bo jest ono potrzebne do produkcji czerwonych krwinek. Nasz organizm przyswaja aż o 66 proc. więcej żelaza z kaszy gryczanej, która jest przyprawiona cebulą.

 

 

Największy atut w każdej odmianie

Dzięki zawartości allicyny, cebula ma silne działanie bakteriobójcze. Bywa nawet skuteczniejsza od niektórych syntetycznych antybiotyków, bo niszczy szkodliwe bakterie już w jelitach. Naukowcy uznali, że żucie surowej cebuli przez trzy minuty całkowicie zabija bakterie w jamie ustnej. Zaś olejki eteryczne cebuli rozrzedzają wydzielinę z oskrzeli, co ułatwia odkrztuszanie.

 

 

Sposób na łzy

Podczas krojenia cebuli uwalniają się lotne związki siarkowe, które podrażniają nasze oczy, powodując łzawienie. Można się przed tym ustrzec, wkładając główki na godzinę do lodówki lub myjąc je tuż po obraniu w zimnej wodzie. W schłodzonych warzywach związki te ulatniają się znacznie wolniej. Skuteczne jest również oddychanie przez usta. To dodatkowo zapewnia zdrową inhalację gardła i oskrzeli. Pomocne jest też używanie ostrego noża, dzięki któremu krojenie jest szybsze, a kontakt z drażniącymi związkami krótszy.

 

 

Rodzinne walory
Por jest jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego. Witamina ta zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci, bo wpływa na rozwój układu nerwowego od pierwszych dni życia płodu.

 

 

Szczypiorek
Jemy go na surowo, dlatego dostarcza nam bardzo dużo witaminy C, która pomaga skórze zachować jędrny i młody wygląd.

 

 

Czosnek
Dzięki dużej ilości związków siarki zwiększa produkcję białych krwinek, wzmacniając układ odpornościowy. Jego drażniący aromat można zmniejszyć, jedząc warzywo z miodem lub natką pietruszki.

 

 

Cebula szalotka
Kucharze cenią ją za aromat, więc dodają np. do sosów. Najlepiej dusić ją na małym ogniu, bo smażenie sprawia, że staje się gorzka.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin