1) 3 różnice między bakteriami a archeonami:
(archeony – ekstremalne, bakterie – wszedzie zyja; archeany – bez mureiny, bakterie – z mureina; archeany – nie SA chorobotwórcze; bakterie – sa)
2) Jakie organizmy identyfikuje się za pomocą rRNA S23 (abc)
?
3) Jakie organizmy nie należą do Protista (abc)
(eukarionty, grzyby)
4) Jakie jest znaczenie drobnoustrojów dla produkcji pasz
(produkcja: kiszonki, probiotykow, mieszanek probiotycznych, bialka paszowego, tluszczy, witamin, aminokwasow egzogennych)
5) Które z tych drbn są patogenne dla człowieka (abc)
6) Które z tych drb są patogenami roślin (abc)
(Rhizobium; pseudomonas; phytomonas; corynebacterium; erwinia; agrobacterium; tumefaciens)
7) Wymień funkcje mikroflory przewodu pokarmowego
(kontrola ciągłości flory; fermentacja niestrawionych resztek pokarmowych; synteza witamin)
8) Czynniki wirulencji
(sklad Komorek, sklad związków przez komorki wydzielanych)
9) Skąd bierze się kultury bakterii do produkcji przemysłowej (abc)
10) Które z tych drbn są pożyteczne w ukł pokarmowym (abc)
11) Co to są drobnoustroje oportunistyczno-patogenne?
(które normalnie sa dla nas obojętne, ale jeżeli mamy zaburzona bariere immunologiczna (np. AIDS) to wtedy zachorowujemy)
12) Gdzie w naturze występują drbn psychrofilne?
(Niskie temp. Lubia -> oceany, jeziora, gleba, powietrze)
13) Jakie są produkty glikolizy (abc)
(2 atp, 2 nadh+h+, 2 pirogroniany)
14) Jakie drbn są zdolne do wiązania azotu atmosferycznego (abc)
(Rhizobium (tworzace brodawki na motylkowych)
15) Jaki jest przebieg denitryfikacji (abc)
(Azotany NO3 -> azotyny NO2 + 2e-> tlenek azotu NO +2e -> tlenek di azotu N2O +2e -> azot N2 +2e)
16) Jaka jest toksyna wytwarzana przez S. auereus (gronkowiec złocisty) (abc)
(enterotoksyny)
17) LD50 jest wskaźnikiem (abc)
(Umieralności, wirulencji)
18) Jakie są bakterie w żwaczu? (abc)
(bacteroides)
19) Oddychanie chemolitotrofów (co utleniają?) (abc)
(Utlenianie zwiazkow nieorganicznych -> energia chemiczna)
gizia2592