Barszczyk z uszkami.docx

(41 KB) Pobierz

Barszczyk z uszkami

Sk艂adniki

FARSZ: 0,5-0,75 kg pieczarek,
1 kawa艂ek pora ok. 10 cm,
2 艂y偶ki oleju rzepakowego,
2 gar艣ci suszonych grzyb贸w - u偶y艂am krajanki z podgrzybk贸w,
do smaku: s贸l, pieprz mielony,
2 艂y偶ki bu艂ki tartej,
1 偶贸艂tko jajka kurzego

USZKA: 4 szkl. m膮ki pszennej luksusowej,
2 艂y偶ki stopionego mas艂a,
1 偶贸艂tko,
woda,
3 szczypty soli

BARSZCZYK: ok.1,5 l kiszonego barszczu w/g przepisu

http://www.wielkiezarcie.com/recipe63822.html
ok.0,5 l wywary z grzyb贸w suszonych,
ok.0,5 l wywaru z w艂oszczyzny (barszczyk postny) albo roso艂u
3 z膮bki czosnku,
do smaku: s贸l, pieprz, cukier

FARSZ: Grzyby suszone zala膰 ciep艂膮 wod膮 i odstawi膰, najlepiej na ca艂膮 noc

- nast臋pnie ugotowa膰 (ok. 30 min), odcedzi膰, drobno posieka膰. Pieczarki oczy艣ci膰, zetrze膰 na tarce jarzynowej o du偶ych oczkach. Pora oczy艣ci膰 dok艂adnie, wyp艂uka膰, posieka膰 w cieniutkie p贸艂plasterki. Na patelni rozgrza膰 olej, wrzuci膰 pora i pieczarki, sma偶y膰 mieszaj膮c a偶 odparuje ca艂膮 woda. Pod koniec doda膰 posiekane podgrzybki, doprawi膰 farsz sol膮 i pieprzem. Wystudzi膰. Doda膰 bu艂k臋 tart膮 aby wch艂on臋艂a ew. reszt臋 p艂ynu i 偶贸艂tko, dok艂adnie wymiesza膰

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=104154http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=104155

USZKA: M膮k臋 przesia膰, doda膰 s贸l, mas艂o, 偶贸艂tko i zarabiaj膮c ciasto wlewa膰 cienkim strumieniem ciep艂膮 wod膮. Trudno poda膰 dok艂adn膮 jej ilo艣膰 bo to zale偶y od wilgotno艣ci m膮ki. Ciasto musimy lekko wyrobi膰, powinno mie膰 konsystencj臋 zwart膮, ale elastyczn膮, jak na pierogi, mo偶e odrobin臋 bardziej mi臋kkie. Ja zawijam ciasto w foli臋 i odk艂adam do lod贸wki na ok. 30-60 min.. Nast臋pnie odcinam po kawa艂ku, rozwa艂kowuj臋 do艣膰 cienko podsypuj膮c niewielk膮 ilo艣ci膮 m膮ki. Kroj臋 na paski szer. ok.4 cm a potem na kwadraty. Na ka偶dy kwadracik nak艂adam troszk臋 farszu i sk艂adam go po przek膮tnej na p贸艂, dociskam brzegi i zlepiam dwa boczne rogi. Gotowe uk艂adam

na tacy lekko opr贸szonej m膮k膮 albo na 艣ciereczce. Wrzucam na osolony wrz膮tek partiami, gotuj臋 a偶 wyp艂yn膮. Os膮czam i podaj臋 do barszczu.

BARSZCZYK::Wywar z grzyb贸w, kt贸re u偶ywam do uszek i pierog贸w a wywar z warzyw na sa艂atk臋 jarzynow膮 - oba bardzo esencjonalne bo zalewam sk艂adniki wod膮 tylko tyle 偶eby by艂y przykryte i gotuj臋 bez soli.
Mieszam wywar z grzyb贸w i w艂oszczyzny (bez kapusty

!?), dolewam barszcz kiszony - jest tak esencjonalny, 偶e w艂a艣ciwie nic nie trzeba wi臋cej, ale wkrawam jeszcze czosnek. Doprawiam ca艂o艣膰 do smaku sol膮, cukrem i 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Podgrzewam, ale nie gotuj臋

! Podaj臋 z uszkami albo sam. Nie trzeba zakwasza膰 bo kiszony barszcz jest ju偶 kwa艣ny.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin