Kiełbasa biała surowa.pdf

(441 KB) Pobierz
349503453 UNPDF
(na 5 kg surowca)
A. Surowiec:
1. Wieprzowina kl I nie peklowana 1,0 kg
2. Wieprzowina kl II nie peklowana 3,5 kg
3WołowinaklIlubIIniepeklowana0,5kg
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy
1Sólwarzonka0,11kg
2. Pieprz naturalny 0,005 kg
3. Czosnek 0,0035 kg
4. Majeranek 0,005 kg
Pieprznaturalnymożezotadzatąpionypodwójnąilociąpieprzuziołowego
Majeranekmożezotadzaniechanyailodczonkumożnapodnieddo0,10kg
II. Materiały pomocnicze.
Kiełbaniceorednicy32-36mm(możnadotadnarynku lub w masarni)
CPotadproduktupoobróbce
WieprzowinaklIrozdrobnionanawilku(wmazynce)przeziatkę13mm,wieprzowinaklII- przez
iatkę10mm,wołowinaklIlubII- przeziatkę2-3mmikutrowanaWytarczyprzepucidprzez
iatkę2-3 mm dwa razy.
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbaanieodkręcanawzwojach
EWydajnodgotowegoproduktu
wtounkudourowcaniepeklowanegoprzeciętnie110%
349503453.001.png
KIEŁBSBIŁSUROW- SKRÓTINSTRUKCJI
1. Krajanie:
Mięorozdrabniaięprzezzarpaklubkrajeręcznienakawałki5-6 cm.
2. Rozdrabnianie
Zgodniezrecepturą
3Kutrowanie(podwójnemielenie)
WołowinęklIlubIIkutrujeięzdodatkiem45%wodylubloduPodczakutrowaniadodajeięóli
przyprawyJakwczeniejwpomniałemwwarunkachdomowychniemamymożliwociużyciakutra,
więcpuzczamywołowinędwarazyprzeziatkę2-3mmdodajemywodęiprzyprawy- dokładnie
mieszamy.
4. Mieszanie:
WieprzowinęklImiezaięzwieprzowinąklIIPodczamiezaniadodajeię6%zimnej wody w
tounkudociężaruwieprzowinyklIiIIimiezaiędowchłonięciawody,poczymdodajewczeniej
wykutrowaną(wymiezanąwołowinęzprzyprawami)Miezaięwzytkodowymiezania
kładników
5Napełnianiejelit
WymiezanąmaąnapełniaięcilejelitaipozotawiawzwojachdowolnejwielkociKooce
zawiązujeięprzędząPowietrzewykłuwaię
Jelitaprzedużyciemnależypodzielidnaodcinkipook3- 4midobrzewypłukad
Dodam,żemożnaużywadmięapeklowanego,alewówczaniedodajeięoliwdalzejprodukcji
Różnicamiędzykiełbaązmięapeklowanegoiniepeklowanegojettaka,żekiełbaazmięa
peklowanegomakolorró-żowypoparzeniu,zazmięaniepeklowanego- szary ale jest zdrowsza
bo nie zawiera saletry.
Jedenzepoobówprzygotowaniakiełbayurowejdopożycia
Parzeniepoleganawrzuceniuurowejkiełbaydowodyotempok73tCiparzeniudochwili
oiągnięciatemperatury68-70tCwewnątrzkiełbay(ok25- 35 min.) jest wtedy soczysta i
najlepsza.
Autor: Maxell
Zdjęcierek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin