Kiełbasa wieprzowa wiejska 2.pdf

(167 KB) Pobierz
348095372 UNPDF
(z 10 kg surowca)
A. Surowiec:
ynkiibiodrówkibekoci100%
1. Wieprzowina kl. I (chuda, peklowana) ok. 39%
2WieprowinaklII(tłuta,peklowana)ok22%
3WieprowinaklIII(cignita,peklowana)ok14%
4WieprowinaklIV(miokrwawe,peklowane)ok1%
5Tłucz drobny (solony) ok. 20%
6Skórkiwieprowe(peklowane)ok4%
BPryprawyimateriałypomocnice
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ólkuchenna- 0,20 kg
2. saletra - 0,008 kg
3. cukier - 0,01 kg
b) dodane podczas produkcji:
1ólkuchenna - 0,03 kg
2. pieprz naturalny - 0,012 kg
3. czosnek - 0,02 kg
IIMateriałypomocnice
Kiełbanicewieprowewytkichwymiarów,ołonkitucneorednicy40mm
CPotadurowcapoobróbce
WieprowinaklIrodrobnionapreiatk 16 mm.
WieprowinaklIIrodrobnionapreiatk10mm
WieprowinaklIIIiIVrodrobniona3raypreiatk2-3 mm.
Tłucdrobny,rodrobnionypreiatk5mm
Skórkigotowane,wytudone,rodrobnionepreiatk2mmijecedwaray razem z
wieprowinąklIIIiIV
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbayodkrcanewodcinkiodługoci40-50 cm.
EWydajnodgotowegoproduktu
Precitna94%
Proces produkcyjny:
1Wymaganiaodnonieurowca
Składilociowyurowców,pryprawimateriałówpomocnicychpowinienbydgodnyrecepturą
2Prygotowanieijakodurowców,pryprawimateriałówpomocnicych
a)Pochodeniemia
Synkipowinnypochodidpółtuchłodonychlubpółchłodonych,unanychpreorgan
weterynaryjnyadatnedopożyciabeatreżeoDopucaiynkipółtutudonychi
romrożonych
Synkiprenaconedoprodukcjikiełbaywieprowejwiejkiejniepowinnymiedgrubejwartwy
tłucuewntrnego(łoniny)niż1,5cm,Wartwgrubątłucunależykroiddogruboci1,5
cm na szynkach.
b)Robieraniepółtupowinnoodbywadiwpomieceniachotempod8do12topniCMio
muibydużytedodalegoprerobunajpóniejw3gododchwiliakooceniarobioruMio
wykrajaneniemożebydpretrymywanewwartwachgrubychniż20cm
Dopucaipreprowadenierobioruwpomieceniachotemperatureotocenia,jednakw
tymprypadkumiorobiorupowinnobydpeklowaneodrauCaliconyodchwiliropoccia
robioruijegoakoocenianiemożebyddłużyniż2godiny
c)Wykrawanieynekoraegregacjamia
Doprodukcjikiełbaywieprowejwiejkiej2prenacaitylkoynkikocią,którychwykrawa
inatpniekoci(kocimiednicy,kodudową,kodgoleniowąwrarepkąkolanową),pocym
dieliienamia
1Miochude,pobawioneupełnietkankitłucowejigrubychbłonominychMiochude
otrymujemynatpującychpartiiminiynki
a)raowagórna,
b) zrazowa dolna,
c) ligawa,
d) myszka,
e)miniebiodrówki(podokładnymoddieleniupowii)
2Miocignite(żylate)otrymanemiagolonki,miniabruchaorawytkiepowiii
błonyomine
3Miopreronitetłucem,otrymaneokrawaniaarównominichudychjakicignitych
4Tłuc
5Mioprekrwione
6Skórki
d) Przyprawy:
PryprawypowinnyodpowiadadwymaganiomhandlowymPredużyciemnależyjebadad
organoleptycnie,dokładnierodrobnidiwraiepotrebypreiadpregteitoConeknależy
rogniedniewielkąilociąoli
3. Przebieg procesu produkcyjnego:
a)Rodrabnianieipeklowaniemia
MiochudeklIrodrabniaipreiatk16mm(możnawraodpowiedniąilociąmieanki
peklującej- ól,aletra,cukier)MiopreronitetłucemklIIrodrabniaipreiatk10mm
Tłucdrobnyrodrabniaipreiatk5mm(możnaodpowiedniailociąmieankipeklująceji
cukru).
Miocigniteimiokrwawerodrabniaipreiatk2mm(3ray)idodajemieank
peklującąwwyliconejiloci
Rodrobnionemiomieaibardodokładnieiwkładadonacyo(każdygatunekoobno)
wyrównującpowierchniNacyniamiemwtawiamydolodówkilubpomieceniaotemp4-6
stopniCnaokredo36god,celemupeklowania(uykaniapremiocerwonejbarwy)
b)Prygotowaniekórekdoprodukcji
Skórkipodokładnymuuniciupiecci,ewentualnychpootałocinakórkaicecinynależy
dokładniewymydwciepłejwodie, pocymwypłukadwwodieimnejbieżącejipeklowadwolance
otżeniu12do14tBeprecaod12do48godOtrymanepeklowaniakórkipłuceiw
imnej,bieżącejwodieiobgotowujeiwwodiewrącej,nieprerywającwrenia,pre30min.
Poupływietegocau,kórkiwyjmujeinacynia,tudiirodrabniapreiatk2mm
c) Kutrowanie:
Niemamykutra,wicmikocigniteimiokrwawe,po3krotnymprepuceniupreiatk2
mm,mieamywodąlublodemwilociok40%wagimiacignitegomieanietrwatakdługo,
ażmiowchłoniedodanąwodWkoocowejaiemieaniadodajemyrodrobnionekórkii
wszystkie przyprawy.
d) Mieszanie:
Rodrobnionekładnikimieaiprygotowanymmiemcignitym,miem krwawym,
kórkamiipryprawami,takdługo,ażotrymamymaoodpowiedniejkonytencjiirównomiernym
romieceniuwytkichkładników
e)Napełnianieiormowaniejelit
WymieanąmaąminąnapełniamyołonkibardocilePowietrewykłuwa icienkąigłąZ
ołonektucnychpowietraniewykłuwamy
Kiełbayodkrcamywodcinkiodługoci40-45cmWołonkachtucnychkoocekiełbawiążemy
prdą
f) Osadzanie:
Kiełbayawieamynakijachwdarnicychwtenpoób,abynietykałyieobąiumiecamy
wprewiewnymmiejcunaokre1god,celemoueniaołonkiirównomiernegooadeniai
mayminejwołonce
g)Wdenie
Kiełbaywdimywuprednioogranejwdarni,dielącprocewdenianadwieay
I faza - poduaniepreca30do40minutwtemp35do40topniC,prymałymogniui
niewielkiejilocidymu,
II faza - właciwewdenieprecaok110minutwtemp50do70topniCpryrednimogniui
wikejilocidymu,ażkiełbaynabiorąbarwybrąowejodcieniemcerwonym
h) Parzenie:
Kiełbayparymywwodieotemperatureod72do75topniCpreca30do40min,ażdo
oiągniciatemperaturywewnątrkiełbay68-70 stopni C.
i) Studzenie:
Pouwdeniukiełbaytudimywimnej wodzie przez czas 5 do 10 minut, po czym rozwieszamy na
kijachwchłodnymmiejcuitudimydalejwpowietru
Pootudeniu,należykiełbayobladwrącąwodącelempłukanianaciekówtłucuiwyrównania
powierchni(dotycykiełbawołonkachnaturalnych).
utoryStaniławG,Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin