Kiełbaski z drobiu.pdf

(138 KB) Pobierz
349632084 UNPDF
Surowce:
1mięozkurcząt– 3 kg;
2tłuzczdrobnywieprzowylubpodgardle– 1,5 kg;
3. woda przegotowana ostudzona – 0,5 kg;
4ól– 0,06 kg;
5. saletra – 0,004 kg;
6. cukier – 0,02 kg;
7. pieprz mielony – 0,003 kg;
8. kardamon mielony – 0,0015 kg;
9ołonkizjelitcienkichbaranichlubcielęcychlubnajcieozewieprzowe
Mięoitłuzczpokroidwkawałkiok2cmlubzemledwmazyncezzarpakiemSólwymiezad
dokładniezaletrąicukrem,dodaddomięaitłuzczuidokładniewymiezad Ułożydwnaczyniu
kamionkowymlubemaliowanymwartwąogruboci20cm,wyrównadpowierzchnieipozotawidw
temperaturzepokojowejna12godzinNatępniezemleddwukrotniewmazyncedomięazitkiem
o oczkach 2-3mm,dodadprzyprawyiwyrabiadjakciato,dodająctopniowowodęwilocijaką
maawchłonieNapełnidcileołonki,przewiązujączpagatemco10cmObuzydprzez30minuti
wędziddobrzeciepłymdymemprzez1,5godzinyUwędzonekiełbakizanurzydwewrzątkui
przetrzymadbezgotowania30minutWyjąd,obladzimnąwodąiotudzidPrzechowywadwlodówce
Wyróbnietrwały
utorMarcinzaWPozepczyokim
Zgłoś jeśli naruszono regulamin