Kiełbasa drobiowa parzona 1.pdf

(148 KB) Pobierz
349631030 UNPDF
Surowce z rozbioru kurczaków
na 5 kg. surowca
Receptura:
A. Surowiec:
1 pier z kurczaka – 2 kg
2 mięo z udek z kurczaka – 2 kg
3 kórki i tłuzcz z kurczaka – 1 kg
B Przyprawy i materiały pomocnicze
I. Przyprawy:
a) użyte do peklowania:
1 ól - 0,10 – 0,11 kg
2. saletra - 0,005 kg
3. cukier – 0,01 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. pieprz naturalny - 0,0025 kg
2. czosnek - 0,002 kg
3. woda 0,2 litra
II Materiały pomocnicze
Kiełbanice o rednicy 32-36 mm
C Potad urowca po obróbce
Pieri rozdrobnione na iatce 14 mm, udka na iatce 8 mm, kórki i tłuzcz na iatce 2 mm co najmniej
dwa razy (kutrowanie)
D Potad gotowego produktu
Kiełbaa nie odkręcana w zwojach
Skrót intrukcji
1. peklowanie:
Z ogólnej iloci oli odważyd 0,02 kg do zaolenia kórek i tłuzczu Tłuzcz i kórki miezamy
dokładnie z odmierzoną dawką oli, ubijamy cile w naczyniu, i odtawiamy do lodówki Pekluje ię 3
dni.
Pozotałe 0,08 kg wymiezad z aletrą oraz cukrem i podzielid po połowie na pieri i mięo z udek
Każdy z gatunków mięa peklowad oobno
Każdy rodzaj mięa miezamy z odmierzoną dawką aletry i oli Naczynia, po ubiciu w nich mięa,
odtawiamy na ok 3 godz , a natępnie na 3 dni wtawiamy do lodówki
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie z recepturą
3 Kutrowanie (podwójne mielenie)
Skórki i tłuzcz przepuzczamy 2 razy przez iatkę 2 mm i natępnie miezamy z ok 0,20 l zimnej
wody.
W trakcie miezania dodajemy reztę przyprawy Czonek dobrze zmiażdżony
4. Mieszanie:
Mieza ię wzytkie kładniki do równomiernego ich wymiezania i otrzymania właciwej
konsystencji.
5 Napełnianie jelit - Wymiezaną maą napełnia ię cile jelita i pozotawia w zwojach dowolnej
wielkoci Kooce zawiązuje ię przędzą Powietrze wykłuwa ię
6. Osadzanie:
Przez 2-3 godz.
7 Wędzenie
Gorącym dymem przez 120-180 min do oiągnięcia barwy brązowej W czaie wędzenia należy
przekładad kije w wędzarni
8. Parzenie:
W temp. 72-75 topni C przez ok 80 min do oiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 65 stopni C.
9. Studzenie:
Po parzeniu chłodzi ię zimną wodą przez 2-4 min i umiezcza w pomiezczeniu chłodzonym w celu
otudzenia do temp poniżej 12 topni C
Autor: Andzio
Zgłoś jeśli naruszono regulamin