cwiczenie_2bioch.doc

(135 KB) Pobierz
ĆWICZENIE 2

ĆWICZENIE 2

 

REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE WĘGLOWODANÓW

 

Celem ćwiczenia jest zapoznanie się z charakterystycznymi reakcjami barwnymi przy zastosowaniu jako materiału ćwiczeniowego czystych roztworów cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów. Reakcje te umożliwiają odróżnianie cukrowców od innych związków organicznych, a także pozwalają określić strukturę cząsteczki i stwierdzić obecność poszczególnych grup funkcyjnych. Równolegle należy określić właściwości nieznanego cukrowca oraz dokonać na tej podstawie jego identyfikacji.

 

Sprzęt i odczynniki:

·         -              statyw z probówkami, łaźnia wodna, szczypce drewniane do probówek

·         woda wodociągowa, etanol  1% r-r rybozy, 1% r-r glukozy, 1% r-r fruktozy, 1% r-r sacharozy, 1% r-r skrobi, próbka nieznanego cukrowca.

·         odczynnik Molischa (5% etanolowy r-r α-naftolu), kwas siarkowy, kwas solny 1+3, płyn Lugola, odczynnik Benedicta, odczynnik Barfoeda, Odczynnik Biala, odczynnik Seliwanowa.

 

Wykonanie ćwiczenia:

Dla roztworów wymienionych punkcie 1 wykonać szereg reakcji charakterystycznych i zamieścić w poniższej tabeli:


Reakcja i rodzaj cukrowca

Wynik

Obserwacje

1

2

3

1.Próba Molischa

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

ryboza

 

 

glukoza

 

 

fruktoza

 

 

sacharoza

 

 

skrobia

 

 

nieznana próbka

 

 

2.Próba Lugola

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

.......itd.

 

 

3.Próba Benedicta,

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

.......itd.

 

 

4.Próba Barfoeda,

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

.......itd.

 

 

5.Próba Biala,

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

.......itd.

 

 

6.Próba Seliwanowa

 

 

woda

 

 

etanol

 

 

.......itd.

 

 

 

Identyfikację nieznanego cukrowca oprzeć na poniższym schemacie I i ująć osobno wyniki doświadczeń dla nieznanej próbki:

Próba

Wynik

Obserwacje

Próba Molischa

 

 

Próba Lugola

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin