REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE WĘGLOWODANÓW
Celem ćwiczenia jest zapoznanie się z charakterystycznymi reakcjami barwnymi przy zastosowaniu jako materiału ćwiczeniowego czystych roztworów cukrów prostych, dwucukrów i wielocukrów. Reakcje te umożliwiają odróżnianie cukrowców od innych związków organicznych, a także pozwalają określić strukturę cząsteczki i stwierdzić obecność poszczególnych grup funkcyjnych. Równolegle należy określić właściwości nieznanego cukrowca oraz dokonać na tej podstawie jego identyfikacji.
Sprzęt i odczynniki:
· - statyw z probówkami, łaźnia wodna, szczypce drewniane do probówek
· woda wodociągowa, etanol 1% r-r rybozy, 1% r-r glukozy, 1% r-r fruktozy, 1% r-r sacharozy, 1% r-r skrobi, próbka nieznanego cukrowca.
· odczynnik Molischa (5% etanolowy r-r α-naftolu), kwas siarkowy, kwas solny 1+3, płyn Lugola, odczynnik Benedicta, odczynnik Barfoeda, Odczynnik Biala, odczynnik Seliwanowa.
Wykonanie ćwiczenia:
Dla roztworów wymienionych punkcie 1 wykonać szereg reakcji charakterystycznych i zamieścić w poniższej tabeli:
Reakcja i rodzaj cukrowca
Wynik
Obserwacje
1
2
3
1.Próba Molischa
woda
etanol
ryboza
glukoza
fruktoza
sacharoza
skrobia
nieznana próbka
2.Próba Lugola
.......itd.
3.Próba Benedicta,
4.Próba Barfoeda,
5.Próba Biala,
6.Próba Seliwanowa
Identyfikację nieznanego cukrowca oprzeć na poniższym schemacie I i ująć osobno wyniki doświadczeń dla nieznanej próbki:
Próba
Próba Molischa
Próba Lugola
Paft