Pierogi z kapust� i grzybami Sk�adniki: * 2 szklanki m�ki * jajko * �y�ka oleju * 30 dag kiszonej kapusty * 30 dag s�odkiej kapusty * cebula * 15 dag suszonych grzyb�w * 2 �y�eczki mas�a * s�l * pieprz Kapust� s�odk� drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Osobno gotujemy kiszon� kapust�, o oko�o 10 minut d�u�ej. Grzyby moczymy w mleku przez 30-40 minut, nast�pnie p�uczemy w wodzie i w niewielkiej jej ilo�ci gotujemy oko�o p� godziny. Oba rodzaje kapusty i grzyby studzimy i ods�czamy z wody. Cebul� kroimy w drobniutk� kostk� i szklimy na ma�le. Kapust�, grzyby i cebul� przepuszczamy przez maszynk� lub szatkujemy w robocie kuchennym. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku sol� i pieprzem. Ciasto: M�k� wysypujemy na stolnic� i polewmy po�ow� szklanki wody. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliw� i gnieciemy mas� jeszcze raz. Rozwa�kowujemy ciasto na cienki placek. Szklank� wycinamy k�ka. Na �rodek nak�adamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak si� ciasto nie klei, nale�y kraw�dzie zwil�y� mokrym palcem. Gotujemy oko�o 5 minut od momentu wyp�yni�cia na powierzchni� wrz�tku.
sumo1962