Pierogi z kapustą i grzybami.txt

(1 KB) Pobierz
Pierogi z kapust� i grzybami

Sk�adniki:

    *
      2 szklanki m�ki
    *
      jajko
    *
      �y�ka oleju
    *
      30 dag kiszonej kapusty
    *
      30 dag s�odkiej kapusty
    *
      cebula
    *
      15 dag suszonych grzyb�w
    *
      2 �y�eczki mas�a
    *
      s�l
    *
      pieprz

Kapust� s�odk� drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Osobno gotujemy kiszon� kapust�, o oko�o 10 minut d�u�ej. Grzyby moczymy w mleku przez 30-40 minut, nast�pnie p�uczemy w wodzie i w niewielkiej jej ilo�ci gotujemy oko�o p� godziny. Oba rodzaje  kapusty i grzyby studzimy i ods�czamy z wody. Cebul� kroimy w drobniutk� kostk� i szklimy na ma�le.

Kapust�, grzyby i cebul� przepuszczamy przez maszynk� lub szatkujemy w robocie kuchennym. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku sol� i pieprzem.

Ciasto:

M�k� wysypujemy na stolnic� i polewmy po�ow� szklanki wody. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliw� i gnieciemy mas� jeszcze raz. Rozwa�kowujemy ciasto na cienki placek. Szklank� wycinamy k�ka. Na �rodek nak�adamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak si� ciasto nie klei, nale�y kraw�dzie zwil�y� mokrym palcem. Gotujemy oko�o 5 minut od momentu wyp�yni�cia na powierzchni� wrz�tku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin