PREMIX- to specjalna mieszanka w skład której wchodzą preparaty witaminowe, składniki mineralne lub tez stymulatory wzrostu. Premiksy mogą być:
jednorodne- czyli sporządzone wyłącznie z witamin lub mikroelementów
kompleksowe -składające się z witamin,
mikroelementów oraz dodatków paszowych.
Aktywność preparatów witaminowych
Wit.A 500000j.m/1g mieszanki
Wit.D 500000j.m/1g mieszanki
Wit.E 50% octanu wit.E
Wit.K 50% octanu wit.K
B1 B2 B6,kw.foliowy 100%
wit.C, kw.nikotynowy 100%
kw.pantotenowy 45%
cholina(B4) 50%
Biotyna(H) 2%
Wit.B12 0,1%
Przykład wyliczania prefiksu 1% czyli 1kg prefiksu na 100kg paszy
Z-zapotrzebowanie
wit. A, D à Z x 100 ------ x g
500000j.m.------ 1 g
wit. E, K, cholina Z x 100 ------ 50%
x g ------ 100%
kw.pantotenowy Z x 100 ------ 45%
biotyna Z x 100 ------ 2%
wit. B12 Z x 100 ----- 0,1%
x g ----- 100%
B1, B2, B6,
kw.nikotynowy Z x 100
kw.foliowy
wit. C
Sumujemy wszystko i odejmujemy od 1000 g.ŚRODKI ŻYWIENIA ZWIERZĄT-pasze, dodatki paszowe i premixyPASZE-materiały paszowe i mieszanki paszowe MATERIAŁY PASZOWE -produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego w stanie naturalnym,świeże lub konserwowane albo przetwarzane oraz inne substancje organiczne, a także substancje nieorganiczne,zawierające dodatki paszowe lub ich niezawierające, przeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt albo do sporządzania mieszanek paszowych albo premixsów DODATKI PASZOWE-substancje przetworzone lub nieprzetworzone a także mikroorganizmy tworzące kolonie, dodawane do pasz lub premiksów w celu:*poprawy cech materiałów paszowych , mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (preparaty barwiące, zapachowe, smakowe)*zaspokojenia potrzeb żywieniowych zwierząt lub doskonalenia produkcji zwierzęcej, w szczególności w wyniku wpływu na florę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy (probiotyki, prebiotyki, enzymy paszowe) *uzupełnienia pasz lub premiksów skł. pokarm. umożliwiającymi osiągniecie szczególnych celów w żywieniu zwierząt lub zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych zwierząt w danym okresie (mikroelementy i witaminy) *zapobiegania szkodliwemu wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko lub zmniejszania tego wpływu albo poprawy warunków środowiska, w którym są utrzymywane zwierzęta (dezodoranty, detoksykanty, konserwanty) PREMIKSY- mieszanina dodatków paszowych lub mieszanina jednego lub więcej dodatków paszowych z materiałem paszowym przeznaczona do wytworzenia pasz MIESZANKA PASZOWA UZUPEŁNIAJĄCA-mieszanka paszowa przeznaczona do stosowania wraz z innymi paszami ,zawierająca składniki pokarmowe lub dodatki paszowe w ilości większej niż wymaga w odniesieniu do mieszanki pełnoporcjowej MIESZANKA PASZOWA PEŁNOPORCJOWA-mieszanka paszowa przeznaczona do bezpośredniego żywienia zwierząt o składzie wystarczającym do zaspokojenia dziennych potrzeb żywieniowych zwierząt danego gatunku,
w określony sposób MIESZANKA PASZOWA DIETETYCZNA-mieszanka paszowa zaspokajająca szczególnie potrzeby żywieniowe, które ze względu na specjalny skład fizykochemiczny lub sposób przygotowania różni się od powszechnie stosowanych mieszanek paszowych jest przeznaczona dla zwierząt ;*u których procesy trawienia,
przyswajania i metabolizmu są lub mogą być tymczasowo zakłócone lub ulegają nieodwracalnym zmianom *dla których ze względu na stan fizjolog. jest wskazane kontrolowanie spożycia określonych substancji w paszy MIESZANKA LECZNICZA-to mieszanina jednego lub wielu premiksów weterynaryjnych z jedną lub kilkoma paszami przeznaczona ze względu na swoje właściwości profilaktyczne lub lecznicze do podawania zwierzętom w formie niezmienionej SUBSTANCJA NIEPOŻĄDANA- substancja lub produkt z wyjątkiem czynników patogennych,obecnie na zewnątrz lub wewnątrz środka żywienia zwierząt i stanowiąca potencjalne niebezpieczeństwo dla zdrowia człowieka, zwierząt lub środowiska, a także mogące niekorzystnie wpływać na produkcje zwierzątOKRES KARENCJI- min. czas jaki powinien upłynąć od dnia zakończenia karmienia zwierząt paszami zawierającymi określone dodatki paszowe do dnia uboju tych zwierząt lub wytworzenia środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego o wymaganych cechach jakościowych Art.4.1.Zabrania się wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt:
1)substancji o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym, B-agonistycznym
2)subst. szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko
3)w wypadku zwierząt gospodarskich -materiałów paszowych zawierających białko zwierzęce
4)pasz zawierających subst. niepożądane w ilości przekraczającej dopuszczalną ich zawartość (metale ciężkie)
5)pasz zepsutych
PROBIOTYKI- są to dodatki paszowe zawierające organizmy przyczyniające się do stabilizacji mikroflory jelit zwierząt, przez co wywierają one dodatni wpływ na wzrost i rozwój młodych zwierząt. Są to naturalne bakterie jelitowe, które po doustnym wprowadzeniu są w stanie zasiedlić przewód pokarm uniemożliwiając zasiedlenie przewodu przez bakterie chorobotwórcze (jest to tzw. efekt zajętego miejsca)
*Zastosowanie probiotyków daje lepsze efekty u młodych zwierząt niż u starszych, *efekt jest bardziej widoczny w złych warunkach utrzymania niż w prawidłowych.
*Probiotyki dostępne są w postaci żywych kultur jako preparaty płynne, mrożone, liofilizowane, suszone, otoczkowane.
*Mogą występować w formie spor (przetrwalników) i w formie zawiesiny.
W produkcji zwierząt probiotyki stosowane są oralnie (periodycznie),1,2 lub 3razy, najlepiej jest podać 1dawke tuż po urodzeniu zwierząt, gdy zasiedlanie przewodu pokarmowego młodego zwierzęcia przez mikroorganizmy patogenne jest jeszcze niewielkie.
*Mogą być również rozpryskiwane w pomieszczeniach inwentarskich
*mogą być podawane w sposób ciągły (preparat probiotykowy będzie podawany wraz z wodą pitną lub będzie stosowany jako dodatek do mieszanki pełnoporcjowej lub premiksów).
*Dawki probiotyków powinny być stosowane zgodnie z napisem rejestracyjnym, spotyka się także probiotyki, które są sporządzane do robienia kiszonek np. LACTAMYL.
*probiotyki(dawki)wyrażamy w g/mg na sztukę
*mieszanki pełnoporcjowe kg/t.
Do produkcji probiotyków wykorzystuje się mikroorganizmy:
*bakterie kwasu mlekowego(Lactobacillus acidophillus, bifidiobacterie, bacilluse)
*drożdże (Sacharomyces cerevisiae)
*pleśnie
Dozwolone probiotyki:
*Sacharomyces cerevisae-Yea-Sace (cielęta do 6m-cy)
*Bacillus cereus-Paciflor (cielęta do12tyg, lochy 15dni przed porodem i podczas laktacji, prosięta4m, tuczniki, króliki tuczone, reprodukcyjne, kury)
*Bacillus cereusvar-Toyoi-Toycerin (lochy, prosieta4m, tuczniki 6m)
*Enterococus faecium-probios (kurczęta mięsne, kury nioski)
PREBIOTYKI- dodatek paszowy, nie zawiera mikroorganizmów probiotycznych, ale specyficzne substancje odżywcze, stymulujące rozwój i wzrost naturalny pożytecznej mikroflory jelitowej zasiedlającej przewód pokarmowy zwierząt oraz tłumiąc potencjalnie szkodliwe bakterie.
Wynikiem działania prebiotyków jest:
*stymulacja odporności organizmu poprzez zrównoważenie pożytecznej mikroflory jelitowej
*zwalczania infekcji powodowanej przez bakterie chorobotwórcze będące wynikiem szkodliwego wpływu produkowanych przez nie toksyn.
Symbiotyk- (bifidiobakterie+FOS)- mieszanina probiotyków z prebiotykami.
Prebiotyki mogą zawierać:
-laktozę -mannozę
-mannanoligosacharydy(MOS)
-fruktooligosacharydy(FOS)
-galaktooligosacharydy(GOS)
Kokcydiostatyki- stosowane prawdopodobnie do 2012r; stosowane
w mg/kg mieszanki pełnoporcjowej:
-Aviax 5% -Cycostat 66G
-Avatec 12%cc -Stenoral
-Sacox 120 -Cygro 1%
-Clinanox 0.5 premiks
-MaxibanG 160
Zasady stosowania dodatków paszowych i premiksów:
1)dodatki paszowe z grupy stymulatory wzrostu, kokcydiostatyki i inne środki farmaceutyczne oraz Wit. A, D, Cu i selen mogą być dodawane do mieszanek paszowych wyłącznie w formie prefiksu
2)dodatki paszowe o podobnym działaniu nie powinny być mieszane ze sobą.
3)dopuszcza się zastosowania dodatków paszowych z gr.-stymulatory wzrostu oraz kokcydiostatyki i inne środki farmaceutyczne łącznie z dodatkami paszowymi z grupy mikroorganizmów pod warunkiem, ze mieszanina taka jest dopuszczona w rejestrze dodatków paszowych w części dotyczących mikroorganizmów.
Enzymy paszowe- są zaliczane do dodatków paszowych od roku 1993. Z punktu widzenia żywienia zwierząt najbardziej interesującą grupą enzymów są hydrolazy, do których zaliczamy również enzymy trawienne rozkładające wielkocząsteczkowe składniki pokarmowe.
W klasyfikacji żywienia wyróżniamy 4 rodzaje grup enzymów:
1.fosfatazy-Aspergillus niger- sole kw. fitynowego.
2.glikozydazy- Trichoderma- sole amylolityczne
3.lipazy- sole lipolityczne
4.proteazy...
monc1a