ęłęó
•
NADZIENIE:
filet z kurczaka ok 30-40 dkg
gęsty jogurt naturalny bez cukru
bułka tarta, mąka
czerwony delikat Knorr, lub przyprawa do kurczaka
olej
2-3 łyżeczki soku z cytryny
ok ¼ kapusty pekińskiej
2-3 pomidory
ogórek świeży
SOS:
6 łyżek majonezy
3 łyżki ostrego ketchupu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka bazylii może być suszona
szczypta chili lub pieprzu cayenne
Etapy przygotowania
1.
Filet pokroić w paski ok. 2x5 cm posypać przeprawą i skropić sokiem z cytryn. Odstawić na 15-20 min. Bułkę tartą wymieszać pół na pół z mąka . Kurczaka panierować najpierw w jogurcie następnie dokładnie obtoczyć w bułce z mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kłaść kawałki mięsa na papierowym ręczniku.
2.
Z podanych składników na placki zagnieść ciasto i podzielić na 6 kawałków, jeśli się klei do rąk obtoczyć kawałki ciast w mące . Z każdego kawałka zrobić kulkę, spłaszczyć i cienko rozwałkować nadając kształt koła. Dużą patelnie rozgrzać bez tłuszczu i kłaść rozwałkowane placki, smażyć z każdej strony po ok. 2-2.5 min. Usmażone kłaść jeden na drugim. Zabezpieczyć prze ostygnięciem
3.
Warzywa pokroić i wymieszać .
4.
Majonez wymieszać z ketchupem i przyprawami, odstawić na 10-15 min
5.
Na każdym ciepłym placku kłaść kawałki kurczaka z warzywami , polać sosem i zawinąć . Teraz już tylko wystarczy usiąść wygodnie i zajadać Polecam :)
Locutus_