Tortilla.doc

(12 KB) Pobierz

ęłęó

 

NADZIENIE:

 

 

filet z kurczaka ok 30-40 dkg

 

gęsty jogurt naturalny bez cukru

 

bułka tarta, mąka

 

czerwony delikat Knorr, lub przyprawa do kurczaka

 

olej

 

2-3 łyżeczki soku z cytryny

 

ok ¼ kapusty pekińskiej

 

2-3 pomidory

 

ogórek świeży

 

SOS:

 

 

 

6 łyżek majonezy

 

3 łyżki ostrego ketchupu

 

1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

1 łyżeczka bazylii może być suszona

 

szczypta chili lub pieprzu cayenne

 

 

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Filet pokroić w paski ok. 2x5 cm posypać przeprawą i skropić sokiem z cytryn. Odstawić na 15-20 min. Bułkę tartą wymieszać pół na pół z mąka . Kurczaka panierować najpierw w jogurcie następnie dokładnie obtoczyć w bułce z mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kłaść kawałki mięsa na papierowym ręczniku.

 

 

 

 

 

 

2.

Z podanych składników na placki zagnieść ciasto i podzielić na 6 kawałków, jeśli się klei do rąk obtoczyć kawałki ciast w mące . Z każdego kawałka zrobić kulkę, spłaszczyć i cienko rozwałkować nadając kształt koła. Dużą patelnie rozgrzać bez tłuszczu i kłaść rozwałkowane placki, smażyć z każdej strony po ok. 2-2.5 min. Usmażone kłaść jeden na drugim. Zabezpieczyć prze ostygnięciem

 

 

 

 

 

 

3.

Warzywa pokroić i wymieszać .

 

 

 

 

 

 

4.

Majonez wymieszać z ketchupem i przyprawami, odstawić na 10-15 min

 

 

 

 

 

 

5.

Na każdym ciepłym placku kłaść kawałki kurczaka z warzywami , polać sosem i zawinąć . Teraz już tylko wystarczy usiąść wygodnie i zajadać Polecam :)

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin