Kuroń.doc

(151 KB) Pobierz
Kuroń Składniki:



Kuroń                                                                                                               Składniki:

4 jajka

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jabłka

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

mleko                                                                                                                       Wykonanie:

Margarynę utrzeć lub zmiksować z cukrem, dodając po jednym jajku. Na koniec wsypać mąki z proszkiem, delikatnie  wymieszać (ciasto jest dość lepiące,ale nie dodawać mąki). Podzielić ciasto na pół. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką /kaszką manną. Zetrzeć na to obrane jabłka, i wylać ugotowany gorący budyń (w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu; raczej bez cukru, lub z połową ilości podanej na opakowaniu). Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut w temp. 180-190.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin