Wino Polak potrafi
Nasi rodacy bywający w krajach arabskich podzielili się z nami doskonałym przepisem, jak zrobić wino w warunkach szczególnych - przy braku odpowiednich owoców i warunków technicznych - pomijając inne, typowe dla tamtych rejonów ograniczenia.Chodzi o wino z soku wingronowego, sprzedawanego w kartonach do celów spożywczych. Koniecznie sok, nie żaden "napój", bo one tylko stały koło soku. Najlepsze jest z soku z winogron czerwonych, czasem dostępnego w dużych, krajowych sieciach handlowych i supermarketach. Stosując sok z winogron białych również uzyskuje się bardzo ciekawe efekty. Powstaje wino dosyć mocne, ciężkie, deserowe, czerwone lub białe.Na 20 litrów wina potrzebne jest: 12 litrów soku, 3 kg cukru, 6 litrów wody, drożdże, pożywka, dymion, rurka fermentacyjna itp.Naczynia i wszystkie przyrządy koniecznie wyparzyć wrzątkiem, najlepiej tuż przed użyciem. Wodę z cukrem przegotować, dodać sok (jest już spasteryzowany), po ostygnięciu całości dodać matkę drożdżową (do czerwonych np. Malaga, do białych np. Sherry) i pożywkę. Wlać całość do dymiona, zatkać rurką fermentacyjną (korkiem z waty itp.). Po miesiącu ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystego (i wyparzonego) dymiona, pozostawić na kolejny miesiąc. Po tym okresie (łącznie 2 miesiące) wino jest sklarowane i gotowe do konsumpcji. Ma bardzo ciekawy smak, niezłą moc (ok. 14-16 %) i (zwłaszcza wino czerwone) znaczne walory zdrowotne.Koszty: 12 litrów soku x 4 zł = ok. 48 zł. 6 kg cukru x 2,5 = 9 zł. Razem nie więcej niż 60 złotych. Otrzymujemy z tego 20 litrów niezłego, prawdziwego wina, czyli po ok. 3 zł za litr.Produkcję wina Polak potrafi polecamy szczególnie w okresie zimowym, kiedy brak jest odpowiednich owoców, jak również w lecie - wszystkim tym, którzy nie chcą się bawić w ich obieranie, mycie, wyciskanie itp. Uzyskacie prawdziwe wino, nie żaden toksyczny Uśmiech sołtysa. Polecamy, przepis sprawdzony!
Drożdże: Burgund, Malga - do win czerwonych
Tokay, Sherry - do win białych
powrót do listy przepisów...
Wino z agrestu
Słabe wina z agrestu atwo się psują, dlatego zalecamy wyrób win mocniejszych, bardzo dobrych po dłuższym leżakowaniu. Dosłodzić po ściągnięciu.
12%
17%
moszcz agrestowy
litrów
10,00
cukier
kg
4,20
5,00
2,60
3,10
woda
11,40
10,90
Razem:
24,00
Drożdże: Madeira, Tokay, Sherry
wino z agrestu mieszane
14%
16%
7,50
7,00
moszcz z białych lub czerwonych porzeczek
1,50
1,75
moszcz z jabłek
1,00
-
moszcz truskawkowo-malinowy
rodzynki
0,25
0,50
miód
0,60
4,10
2,50
9,60
22,10
19,85
Wino z borówek (czarnych jagód) mieszane
15%
moszcz z czarnych jagód
6,50
moszcz z wiśni
3,50
1,60
kwasek cytrynowy
g
26,00
3,40
15,00
Drożde: Burgund, Bordeaux, Portwein
Wino z czereśni
Z samych czereśni wino nienajlepsze jakościowo. Najlepsze z dzikich odmian czereśni. Moszcz dokwasić. Owoce koniecznie wydrylować.
moszcz z czereśni
3,00
3,20
2,80
1,90
2,20
2,00
1,80
kwasek cytr.
30,00
35,00
8,10
7,80
2,90
20,00
Drożde: Burgund, Portwein, Bordeaux
Wino ze śliwek
Trudno wyciska się z nich sok, niezbyt dobrze się klaruje, długo dojrzewa. Wstępna fermentacja w miazdze.
18%
moszcz ze śliwek
3,70
2,30
2,70
Drożde: Madera, ...
artnow