WINO Z PIGW.doc

(31 KB) Pobierz

Wino z Pigw

 

Przepis nr. 01

 

Pigwy to owoce kształtem przypominające gruszkę, lecz dużo mniejsze i o zupełnie innym smaku. Nadają się do wyrobu bardzo dobrych win, posiadają subtelny zapach, który podczas fermentacji zmienia się w inny, nie mniej przyjemny aromat.

 

Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.

 

Przepis na 10 litrów wina:

 

Wino z Pigw

8 kg. pigw

2,8 kg. cukru

3g. pożywki

drożdże winne

 

pigwa2d.jpg [9,7kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin