SAŁATKI.doc

(34 KB) Pobierz
SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI

SAŁATKA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI

 

Składniki:

 

1 bakłażan

 

2 cukinie

 

1 czerwona papryka

 

1 żółta papryka

 

200 g cypryjskiego sera halloumi/ feta

 

200 g roszponki

 

oliwa z oliwek

 

3 ząbki czosnku

 

świeży tymianek

 

ocet balsamiczny

 

sok z cytryny

 

 

 

Przygotowanie:

 

Bakłażana, cukinie i paprykę pokrój w paski, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do nich pokrojony czosnek, tymianek, polej obficie oliwą z oliwek. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Ser pokrój na plastry, smaż je na odrobinie oliwy, około 2 minut z każdej strony. Warzywa przełóż na talerze, połóż na nich ser, udekoruj roszponką polej odrobina oliwy, octu i soku z cytryny.

 

 

 

SAŁATKA Z MIODOWĄ WIEPRZOWINĄ

 

Składniki:

 

400 g polędwiczek wieprzowych

 

2 łyżki musztardy

 

2 łyżki miodu

 

świeży tymianek i rozmaryn

 

kilka rodzajów sałat: roszponka, rukola, sałata lodowa

 

garść orzechów włoskich

 

2 jabłka

 

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczki pokrój w 2 cm plastry, przełóż do miski. Wymieszaj w małym naczyniu miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i rozmaryn, marynatą polej mięso, dokładnie wymieszaj, odstaw na minimum 15 minut (jeśli masz czas możesz włożyć mięso do lodówki na kilka godzin, nawet na całą noc) Po tym czasie  rozgrzej na patelni odrobinę oliwy i smaż kawałki polędwiczki około 2 minut z każdej strony. Orzechy upraż na suchej patelni, jabłka pokrój w cienkie plasterki. Na talerzach rozłóż różne rodzaje salat, jabłka, kawałki wieprzowiny, całość posyp orzechami i olej odrobina oliwy z oliwek.

 

 

 

PACZUSZKI Z CIASTA FILO Z RUKOLĄ

 

 

 

Składniki:

 

6 płatów ciasta filo

 

200 sera camembert

 

garść orzechów włoskich

 

4 gruszki

 

owoc granatu

 

oliwa, ocet balsamiczny

 

świeży tymianek

 

roztopione masło

 

 

 

Przygotowanie:

 

Ser i gruszki  i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem  z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!

 

 

 

SAŁATKA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM W OCCIE BALSAMICZNYM

 

 

 

Składniki:

 

6 pomidorów

 

cebulka natka

 

2 piersi z kurczaka

 

2 ząbki czosnku

 

ocet balsamiczny

 

tymianek

 

rozmaryn

 

tymianek

 

 

 

Przygotowanie:

 

Piersi kurczaka pokrój w grube plastry, przełóż je do plastikowego woreczka, dodaj kilka łyżek octu balsamicznego, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę rozmarynu i tymianku oraz odrobinę pieprzu i soli. Wstrząśnij zamkniętym woreczkiem Mięso kurczaka wyciągnij z marynaty, smaż przez kilka minut na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Pomidory pokórj w plastry układaj na talerzu naprzemiennie: plaster pomidora, plaster kurczaka, plaster pomidora… całość posyp cebulką dymką.

Komentarze (0)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin