MIELONE.doc

(30 KB) Pobierz
MIELONE

MIELONE

KEBAB Z JAGNIĘCINĄ

 

Składniki:

 

100 g mielonej jagnięciny

 

200 g mielonej wołowiny

 

świeża kolendra

 

1 małe jajko

 

1 łyżka bułki tartej

 

świeża mięta

 

słodka i ostra papryka

 

Sok z cytryny

 

Sól, pieprz

 

Sos:

 

jogurt gęsty naturalny

 

1 ząbek czosnku’

 

1 ogórek

 

 

 

Przygotowanie:

 

Zioła i cebule posiekaj. W misce wymieszaj je z mięsem, jajkiem, bułką, sokiem z cytryny, słodką i ostra papryka. Masą obklejaj paptyczki do szaszłyków, smaż na patelni około 7-9 minut. Podawaj z sosem: ogórek zetrzyj na tarce, odciśnij, wymieszaj z jogurtem i posiekanym czosnkiem, dopraw,

 

 

 

CHILI CON CARNE

 

Składniki:

 

300 g mielonej wołowiny

 

2 cebule

 

oliwa z oliwek

 

3 ząbki czosnku

 

1 puszka pomidorów bez skórki

 

puszka czerwonej fasoli

 

czerwona papryka

 

100 ml wody

 

chili pieprz cayenne

 

oregano

 

kmin rzymski

 

Przygotowanie:

 

Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili.

 

Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 minuty. Na końcu dodaj fasolę, gotuj kolejne 5 minut.

 

 

 

MIĘSNE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM

 

Składniki:

 

Pulpety:

 

150 g mielonej wieprzowiny

 

150 g mielonej wołowiny

 

1 jajo

 

2 czerwone cebule

 

4 łyżki bułki tartej

 

50 g tartego parmezanu

 

2 ząbki czosnku

 

cebula

 

3 ząbki czosnku

 

oliwa z oliwek

 

1l  przecieru pomidorowego

 

oregano

 

pieprz/sól

 

 

 

Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek do farszu mięsnego drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dodaj mięso, bułkę tartą, odrobinę oregano, jajko, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z odrobiną oliwy, po paru minutach zalej gorącym przecierem pomidorowym (wcześniej doprawionym do smaku). Duś około 15 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin