LATWE BULECZKI.doc

(50 KB) Pobierz


http://bp3.blogger.com/_5uLBgy8grA8/RojVirCH85I/AAAAAAAAACQ/JF1HZrSlfx4/s400/R.B.rolls-II.jpg
Bum Rolls (przepis na buleczki adaptowany z R.Bartnet "Bread")

500g maki bialej pszennej chlebowej,(750g)
350g wody,(525g mleka)
10g swiezych drozdzy (lub plaska lyzeczka drozdzy instant),(2 tsk drozdzy)
1 lyzka soli morskiej (4 tsk soli,1 tsk cukru)

Ciasto zagniotlam metoda Bartineta (dokladnie opisuje te metode tutaj). Przykryte ciasto zostawilam w cieplym miescu przez godzine. Nastepnie podzielilam je na 10 czesci, uformowalam z nich dobrze naciagniete kulki, przykrylam i pozwolilam ciastu odpoczac 5-7 min. Za pomoca wlaka do ciasta, zrobilam wglebienia, mocno dociskajac do powiezchni stolu. Ulozylam buleczni na wysypanej polenta blasze i zostawialam do ostatecznego wyrosniecia (45-60min). W tym czasie mocno rozgrzalam piec. Wyrosniete buly wlozylam do pieca, zmniejszylam temperature do 240C i pieklam (z normala para) 18-20 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin