Bum Rolls (przepis na buleczki adaptowany z R.Bartnet "Bread") 500g maki bialej pszennej chlebowej,(750g)350g wody,(525g mleka)10g swiezych drozdzy (lub plaska lyzeczka drozdzy instant),(2 tsk drozdzy)1 lyzka soli morskiej (4 tsk soli,1 tsk cukru)Ciasto zagniotlam metoda Bartineta (dokladnie opisuje te metode tutaj). Przykryte ciasto zostawilam w cieplym miescu przez godzine. Nastepnie podzielilam je na 10 czesci, uformowalam z nich dobrze naciagniete kulki, przykrylam i pozwolilam ciastu odpoczac 5-7 min. Za pomoca wlaka do ciasta, zrobilam wglebienia, mocno dociskajac do powiezchni stolu. Ulozylam buleczni na wysypanej polenta blasze i zostawialam do ostatecznego wyrosniecia (45-60min). W tym czasie mocno rozgrzalam piec. Wyrosniete buly wlozylam do pieca, zmniejszylam temperature do 240C i pieklam (z normala para) 18-20 min.
perty08