Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 45 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 2 marchwie • 250 g fasolki szparagowej • 2 pomidory • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki) • puszka groszku • 50 g drobnego makaronu • sól, świeżo zmielony pieprz • 1-2 ząbki czosnku • zioła: bazylia, tymianek • 2-3 łyżki startego parmezanu Przygotowanie:
1. Warzywa umyj i oczyść. Marchew pokrój w słupki.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, grubo pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Czosnek podduś w garnku, na niezbyt rozgrzanym oleju.
4. Po chwili dodaj marchew i fasolkę. Duś ok. 3 min. Zalej bulionem.
5. Po pięciu minutach dodaj pomidory. Po chwili dodaj zioła, makaron i groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane parmezanem.
Nasza rada: Zupa minestrone, to tradycyjna włoska zupa. Najlepiej smakuje ze świeżych warzyw. Jeśli chcesz ją przygotować zimą, użyj mrożonych warzyw i pomidorów z puszki. Czas gotownia należy wówczas skrócić.
bialatuberoza311