Zupa minestrone.doc

(35 KB) Pobierz
Zupa minestrone

Zupa minestrone

Zupa minestrone

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 marchwie
  250 g fasolki szparagowej
  2 pomidory
  1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  puszka groszku
  50 g drobnego makaronu
  sól, świeżo zmielony pieprz
  1-2 ząbki czosnku
  zioła: bazylia, tymianek
  2-3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Warzywa umyj i oczyść. Marchew pokrój w słupki.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, grubo pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3. Czosnek podduś w garnku, na niezbyt rozgrzanym oleju.

4. Po chwili dodaj marchew i fasolkę. Duś ok. 3 min. Zalej bulionem.

5. Po pięciu minutach dodaj pomidory. Po chwili dodaj zioła, makaron i groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Podawaj posypane parmezanem.

Nasza rada: Zupa minestrone, to tradycyjna włoska zupa. Najlepiej smakuje ze świeżych warzyw. Jeśli chcesz ją przygotować zimą, użyj mrożonych warzyw i pomidorów z puszki. Czas gotownia należy wówczas skrócić.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin