Zupa z młodego kalafiora.doc

(34 KB) Pobierz
Zupa z młodego kalafiora

Zupa z młodego kalafiora

Zupa z młodego kalafiora

 

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2l wywaru mięsnego (z kostki)
  młody kalafior
  pęczek młodej włoszczyzny
  300g młodych ziemniaków
  świeży koperek
  ¾ szklanki śmietany (18%)
  2 łyżki mąki
  sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Włoszczyznę obierz i umyj. Seler zetrzyj na tarce do jarzyn, marchewkę pokrój na plasterki, por pozostaw w całości. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Koperek posiekaj, ale zostaw kilka gałązek do dekoracji.

2. Do gotującego się wywaru mięsnego dodaj seler, marchewkę i por. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij por i wrzuć ziemniaki oraz podzielony na różyczki kalafior. Gotuj dalej do miękkości, ok. 15 min.

3. Połącz śmietanę z mąką, i cały czas mieszając wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia, wsyp koperek i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin