Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 2l wywaru mięsnego (z kostki) • młody kalafior • pęczek młodej włoszczyzny • 300g młodych ziemniaków • świeży koperek • ¾ szklanki śmietany (18%) • 2 łyżki mąki • sól, pieprz Przygotowanie:
1. Kalafior umyj i podziel na różyczki. Włoszczyznę obierz i umyj. Seler zetrzyj na tarce do jarzyn, marchewkę pokrój na plasterki, por pozostaw w całości. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Koperek posiekaj, ale zostaw kilka gałązek do dekoracji.
2. Do gotującego się wywaru mięsnego dodaj seler, marchewkę i por. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij por i wrzuć ziemniaki oraz podzielony na różyczki kalafior. Gotuj dalej do miękkości, ok. 15 min.
3. Połącz śmietanę z mąką, i cały czas mieszając wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia, wsyp koperek i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.
bialatuberoza311