Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 400 g małych ziemniaków • 1l bulionu z warzyw • 100g listków rukoli (rodzaj sałaty o wąskich, drobnych listkach) • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 50 g orzechów piniowych (opcjonalnie) • gałka muszkatołowa • sól, mielony pieprz Przygotowanie:
1. W warzywnym bulionie (może być z kostki) ugotuj umyte i obrane ziemniaki. Kiedy będą miękkie, wybierz je z garnka i zostaw do wychłodnięcia.
2. Listki rukoli umyj, zostaw kilka do dekoracji, a resztę dodaj do wywaru i krótko gotuj.
3. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z rukolą i odrobiną wywaru. Następnie wrzuć zmiksowane warzywa znowu do wywaru. Dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Na suchej patelni podpraż piniowe orzechy na złoty kolor. Danie udekoruj pozostałymi liśćmi rukoli i orzechami prażonymi orzechami piniowymi.
bialatuberoza311