Zupa z rukoli.doc

(29 KB) Pobierz
Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  400 g małych ziemniaków
  1l bulionu z warzyw
  100g listków rukoli (rodzaj sałaty o wąskich, drobnych listkach)
  2 ząbki czosnku
  2 łyżki oliwy
  50 g orzechów piniowych (opcjonalnie)
  gałka muszkatołowa
  sól, mielony pieprz

Przygotowanie:

1. W warzywnym bulionie (może być z kostki) ugotuj umyte i obrane ziemniaki. Kiedy będą miękkie, wybierz je z garnka i zostaw do wychłodnięcia.

2. Listki rukoli umyj, zostaw kilka do dekoracji, a resztę dodaj do wywaru i krótko gotuj.

3. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z rukolą i odrobiną wywaru. Następnie wrzuć zmiksowane warzywa znowu do wywaru. Dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Na suchej patelni podpraż piniowe orzechy na złoty kolor. Danie udekoruj pozostałymi liśćmi rukoli i orzechami prażonymi orzechami piniowymi.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin