Zupa z soczewicy.doc

(35 KB) Pobierz
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 80 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  30 dag wołowiny
  pęczek włoszczyzny
  20 dag czerwonej soczewicy
  4 ziemniaki
  10 dag wędzonego boczku
  cebula
  2 ząbki czosnku
  łyżka oleju
  łyżka mąki pszennej
  łyżka natki pietruszki
  liść laurowy
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę moczyć w zimnej wodzie 8 godzin.

Mięso zalać 4 szklankami wody, dodać soczewicę wraz z wodą i liść laurowy. Posolić i gotować około godziny.

Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na oleju wraz z cebulą i czosnkiem, oprószyć mąką, dodać do zupy, zagotować. Przyprawić pieprzem i posypać natką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin