Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 80 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 30 dag wołowiny • pęczek włoszczyzny • 20 dag czerwonej soczewicy • 4 ziemniaki • 10 dag wędzonego boczku • cebula • 2 ząbki czosnku • łyżka oleju • łyżka mąki pszennej • łyżka natki pietruszki • liść laurowy • sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę moczyć w zimnej wodzie 8 godzin.Mięso zalać 4 szklankami wody, dodać soczewicę wraz z wodą i liść laurowy. Posolić i gotować około godziny.Włoszczyznę i ziemniaki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości.Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na oleju wraz z cebulą i czosnkiem, oprószyć mąką, dodać do zupy, zagotować. Przyprawić pieprzem i posypać natką.
bialatuberoza311