Powell Corey S. - Wszystko polega na mierzeniu czasu.pdf

(133 KB) Pobierz
Wszystko polega na mierzeniu czasu
Cig dalszy ze strony 15
ASTRONOMIA
dzo wysokiej temperatury i wysy¸a pro-
mieniowanie rentgenowskie.
Tak w kaýdym razie opisuje to zjawi-
sko teoria, cho nikt nie wie dok¸adnie,
co si« dzieje wok¸ gwiazdy neutrono-
wej. Za pomoc RXTE Todowi E. Stroh-
mayerowi z NASA Goddard Space
Flight Center uda¸o si« jednak uchyli
rbka tajemnicy. W artykule opubliko-
wanym w Astrophysical Journal Letters
Strohmayer i jego wsp¸pracownicy do-
nosz, ýe promieniowanie jednej z
gwiazd podwjnych rentgenowskich
fluktuowa¸o z osza¸amiajc cz«stoæci
1100 razy na sekund«. ãPierwsza myæl,
jaka przychodzi do g¸owy, gdy si« coæ
takiego zobaczy, to ýe jest to niemoýli-
we!Ó Ð wykrzykuje Strohmayer. Wed¸ug
M. Colemana Millera z University of
Chicago tego rodzaju migotanie promie-
niowania rentgenowskiego to wynik
zbliýonej wartoæci dwch okresw: ob-
rotu gwiazdy neutronowej wok¸ w¸a-
snej osi i rotacji gorcego gazu tuý przed
spadkiem na powierzchni« gwiazdy.
Badania prowadzone za pomoc
RXTE mog rwnieý ostatecznie roz-
wiza zagadk« powstania pewnej gru-
py astronomicznych samochodw wy-
æcigowych, tzw. pulsarw milisekun-
dowych. Mniej wi«cej 15 lat temu radio-
astronomowie odkryli, ýe niektre pul-
sary (wirujce gwiazdy neutronowe,
ktre emituj impulsy radiowe) maj
okresy wynoszce zaledwie kilka ty-
si«cznych sekundy. Zaskoczeni teorety-
cy wysun«li przypuszczenie, ýe takie
pulsary powstaj w gwiazdach podwj-
nych rent- genowskich, w ktrych dysk
gazu zderzajcego si« z gwiazd neu-
tronow moýe przekazywa jej znacz-
ne iloæci momentu p«du.
Wyniki obserwacji intensywnych roz-
b¸yskw promieniowania rentgenow-
skiego w trzech uk¸adach podwjnych
wspieraj t« hipotez«. Uwaýa si«, ýe roz-
Najwczeæniejsze ziemskie organizmy
Skamienia¸oæci bakteryjne odkryte w 1993 roku
licz oko¸o 3.5 mld lat. Uznawano je dotd
za najstarsze. Ostatnie doniesienia w Nature
wskazuj, ýe ýycie mog¸o pojawi si«
w istocie 300 mln lat wczeæniej.
Badajc liczce 3.8 mld lat ska¸y
na Grenlandii, ekipa naukowcw kierowana
przez Gustafa Arrheniusa ze Scripps Institution
of Oceanography znalaz¸a ælady ãlekkichÓ
izotopw w«gla zawartych w ziarnach
fosforanu wapnia Ð jest to asocjacja,
ktra mog¸a powsta tylko dzi«ki aktywnoæci
organicznej. Pozostaje pytanie, jak szybko
zachodzi¸a ewolucja ýycia zaledwie 200 mln lat
po tym, jak powierzchnia Ziemi zosta¸a
wysterylizowana w wyniku nieustannego
bombardowania przez liczne meteoryty.
Wszystko polega
na mierzeniu czasu
Bystry satelita przy¸apa¸
kosmicznych kanibali
podczas uczty
Wszechæwiat, prowadzc ob-
serwacje w niedost«pnych ludz-
kiemu oku cz«æciach widma elektroma-
gnetycznego. Udaje im si« takýe do-
strzec wydarzenia, ktre trwaj tak
krtko, ýe normalnie umkn«¸yby naszej
uwagi. Umieszczony przez NASA na
orbicie oko¸oziemskiej satelita Rossi
X-Ray Timing Explorer (RXTE) potrafi
robi obie rzeczy jednoczeænie. Rejestru-
je on wysokoenergetyczne promienio-
wanie rentgenowskie, ktre powstaje
podczas gwa¸townie przebiegajcych
zjawisk wok¸ gwiazd neutronowych
i czarnych dziur. W odrýnieniu jednak
od innych instrumentw do obserwacji
promieniowania rentgenowskiego RXTE
moýe wychwytywa bardzo szybkie mi-
gotanie rd¸a, co pozwala wyciga
szczeg¸owe wnioski o jego naturze.
Niebo widziane oczyma RXTE roz-
b¸yskuje promieniowaniem emitowa-
nym przez pewn klas« gwiazd zmien-
nych, zwanych gwiazdami podwjnymi
rentgenowskimi. W tych le dobranych
parach jedna gwiazda jest juý gwiazd
neutronow Ð zw¸okami gwiazdy o
ærednicy 20 km Ð lub jeszcze mniejsz,
cho bardziej masywn czarn dziur.
Pot«ýne pole grawitacyjne takiego obiek-
tu wyrywa materi« ze swego towarzy-
sza Ð spokojniejszej gwiazdy przypomi-
najcej S¸oÄce. Gaz opadajcy po spirali
na zwarty obiekt rozgrzewa si« do bar-
Profilaktyka pop¸aca
Po raz pierwszy w historii Stanw
Zjednoczonych spad¸a umieralnoæ
z powodu raka. Praca opublikowana
w listopadowym numerze Cancer
z ub.r. informuje, ýe w latach 1990Ð1995
ten wskanik obniýy¸ si« o 3.1%. Zdaniem
autorw wynika to z poprawy opieki
zdrowotnej, a takýe ograniczenia palenia
tytoniu oraz zmniejszenia obecnoæci
w ærodowisku czynnikw kancerogennych.
Lepsze piwo
Siarczan jest powszechnie stosowany jako
przeciwutleniacz w produkcji ýywnoæci.
Tworzc addukty z grupami aldehydowymi
stabilizuje rwnieý smak piwa. Same droýdýe
wytwarzaj ten
naturalny ærodek
konserwujcy
podczas fermentacji,
ale ulega on
nast«pnie redukcji
na szlaku
prowadzcym
do syntezy
aminokwasw
siarkowych.
Obecnie
bioinýynierowie
z browaru Carlsberg
w Danii otrzymali droýdýe, ktre zawieraj
unieczynniony gen reduktazy siarczynowej
Ð MET 10 . ãEksperymentalneÓ piwo
wyprodukowane przez ten nowy szczep
zawiera¸o 10 razy wi«cej siarczynw
i d¸uýej zachowywa¸o æwieýoæ smaku.
Czy ta nowa cecha genetyczna droýdýy
jest trwa¸a, pokaý przysz¸e badania.
Genetyczny æmietnik
W ostatnim roku sporzdzajcy
map« genomu cz¸owieka naukowcy
postawili na niej wiele ãdrogowskazwÓ.
Obecnie znane jest dok¸adne po¸oýenie
16 354 genw, z ktrych wi«kszoæ
nie ma ustalonej funkcji. Co ciekawsze,
okolice niektrych z tych markerw
s g«sto, a inne rzadko ãzaludnioneÓ
genami. Te ãnieurodzajneÓ regiony s
prawdopodobnie rodzajem æmietnika
dla nieuýytecznych resztek DNA.
Map« genomu moýna uzyska pod adresem
http:/www.ncbi.nlm.nih.gov/SCIENCE96/
NIEBO W PROMIENIACH X: nie potrafimy jeszcze dok¸adnie wyt¸umaczy,
co powoduje gwa¸towne zmiany jasnoæci obiektw, ktre æwiec w tym zakresie widma.
Cig dalszy na stronie 18
16 å WIAT N AUKI Marzec 1997
A stronomowie od lat poznaj
13857571.001.png 13857571.002.png
b¸yski te s skutkiem wybuchw jdro-
wych na powierzchni gwiazd neutro-
nowych krýcych w tych uk¸adach; po-
wstajce wskutek tego gorce plamy
pozwalaj astronomom dok¸adnie reje-
strowa przez jakiæ czas tempo wirowa-
nia gwiazdy neutronowej. Strohmayer
stwierdzi¸, ýe okres oscylacji pomi«dzy
rozb¸yskami wynosi zaledwie 1 / 600 s,
jest wi«c znacznie krtszy niý okres ob-
rotu nowo narodzonych pulsarw, z
czego wynika, ýe gwiazdy neutronowe
w uk¸adzie podwjnym rzeczywiæcie
zosta¸y rozp«dzone.
Zjawiska tego nie wyjaæniono jednak
ca¸kowicie. Jean H. Swank z NASA
Goddard Space Flight Center, cz¸onek
zespo¸u RXTE, zwraca uwag«, ýe tempo
obrotu gwiazd neutronowych w niekt-
rych uk¸adach podwjnych rentgenow-
skich staje si« coraz wolniejsze. To para-
doksalne zjawisko moýe by spowo-
dowane oddzia¸ywaniem magnetycz-
nym mi«dzy gwiazd i otaczajcym j
dyskiem akrecyjnym, cho trzeba teý
bra pod uwag« przesuwanie si«
warstw materii jdrowej w gwiedzie.
Wszystkie te odkrycia to dopiero po-
cztek. Swank ma nadziej«, ýe RXTE wy-
kryje zmiany strumienia promieni X spo-
wodowane przez oscylacje powierzchni
gwiazdy neutronowej. Pozwoli¸oby to
astronomom bada jej wewn«trzn bu-
dow«. Obserwacje gazu wirujcego wo-
k¸ szczeglnie masywnych obiektw
mog potwierdzi, ýe czarne dziury na-
prawd« istniej. Poza tym RXTE nie
ogranicza si« tylko do obiektw w na-
szej Galaktyce; rejestruje promieniowa-
nie odleg¸ych kwazarw, ktre do pew-
nego stopnia przypominaj uk¸ady po-
dwjne rentgenowskie: przypuszcza si«,
ýe w centrum kwazarw znajduje si«
czarna dziura o masie miliardy razy
wi«kszej od masy S¸oÄca Ð bestia, kt-
ra moýe po¸yka ca¸e gwiazdy.
Kryje si« w tym subtelna ironia. Pro-
mieniowanie, ktre dziæ dociera do nas
z kwazarw, podrýowa¸o przez kos-
mos setki milionw lat, a nawet d¸uýej.
A jednak najg¸«bsze tajemnice tych
obiektw mog zosta rozwik¸ane do-
s¸ownie w mgnieniu oka.
Corey S. Powell
ANTY(PO)WAGA
Podst«pny t¸uszczyk
Nast«pnie podejmowano w¸aæciwe prby. Jednego dnia uczest-
nicy dostawali prawdziwy smako¸yk: serek æmietankowy. Inne-
go Ð krakersy z okropnym, ca¸kowicie odt¸uszczonym serkiem.
Trzeciego dnia Mattes odstawia¸ serek i ochotnicy musieli
zadowoli si« samymi krakersami. Za czwartym razem wdzi«cz-
ny badacz obdarza¸ ich silnym uæciskiem d¸oni. Analiza krwi do-
wiod¸a, ýe poziom triglicerydw niemal si« podwaja¸, kiedy ba-
dani przeýuwali pe¸not¸usty serek, ale nie wtedy, gdy dostawali
jego bezt¸uszczowy zamiennik lub same krakersy.
ãNie wiemy, co jest przyczyn tego zjawiska Ð przyznaje Mat-
tes. Ð Jedna z hipotez zak¸ada, ýe stymulacja zmys¸owa zwi«k-
sza wch¸anianie t¸uszczu w jelicie. Druga, ýe wtroba produ-
kuje wwczas nowe triglicerydy. Trzecia zaæ, ýe procesy
usuwania t¸uszczw z krwi zostaj spowolnione.Ó W toku s
powtrne badania z serkiem æmietankowym, juý bez przygo-
towawczej porcji oleju krokoszowego, ktre maj sprawdzi
s¸usznoæ przynajmniej tej pierwszej hipotezy.
Odkrycie Mattesa kwestionuje przekonania specjalistw od
t¸uszczu, ktrzy g¸osz, ýe substancja ta jedynie wp¸ywa na
konsystencj« pokarmu i jest niewyczuwalna w smaku. Rzeczy-
wiæcie, w osobnym cyklu badaÄ ochotnicy nie potrafili odrý-
ni smaku sera pe¸not¸ustego od sera ca¸kowicie pozbawio-
nego t¸uszczu. ãTo jednak nie t¸umaczy naszych wynikw.
åwiadcz one o tym, ýe mamy w jamie ustnej jakiæ system che-
micznego wykrywania t¸uszczwÓ Ð wnioskuje Mattes. Istnie-
nie takiego systemu mia¸oby duýe znaczenie w badaniach nad
metabolizmem, w ktrych dotychczas nie uwzgl«dniano moý-
liwoæci, ýe t¸uszcz jest rozpoznawalny zmys¸owo.
Ustalenia te powinien rwnieý wzi pod uwag« przemys¸
wytwarzajcy substytuty t¸uszczowe. Jeæli niektre niskot¸usz-
czowe produkty b«d zawiera¸y pewne sk¸adniki dostarcza-
jce sygna¸y, ktre odbieramy jako charakterystyczne
dla t¸uszczw, to zapewne uruchomi omawiany
tu mechanizm chemosensoryczny. B«d wi«c na-
dal doprowadza do uwalniania si« zapasw t¸usz-
czw do krwi, co powoduje zwykle twardnienie
t«tnic. Z drugiej jednak strony, dzi«ki substytu-
tom ogranicza si« pobieranie prawdziwych
t¸uszczw. Za to ãz trzeciej stronyÓ,
kaýdy æwietnie wie, ýe pojadajc
na stojco, pogryzajc coæ ukrad-
kiem po p¸nocy czy podkradajc
jakiæ smako¸yk z talerza wsp¸-
biesiadnika, nie konsumujemy ani
grama t¸uszczu.
zazwyczaj telefon, samochd, komputer..., no i moýe ter-
mos. (Zachowuje rzeczy ciep¸e ciep¸ymi, a zimne zimnymi Ð
skd on wie, jak je od siebie odrýni?) Ale czy ludzkoæ wy-
myæli¸a kiedykolwiek coæ lepszego od æmietankowego serka? Te-
lefon to zaledwie wygodne urzdzenie umoýliwiajce zam-
wienie ciasteczek z serem. Samochd pozwala na szybki dojazd
do miejsca, gdzie moýna dosta chrupice bajgle. Dzi«ki domo-
wym komputerom miliony ludzi mog pracowa, nie oddalajc
si« zbytnio od lodwki, w ktrej trzymaj pyszne serki. A w ter-
mosie czeka oczywiæcie kawa, ktra æwietnie smakuje z cia-
steczkami i bajglami.
Ustaliwszy w ten sposb ponad wszelk wtpliwoæ wysok
pozycj« æmietankowego serka, musimy zastanowi si«, cze-
mu s¸uý badania naukowe, w ktrych ochotnicy przez 10 go-
dzin poszcz, by dosta w nagrod« krakersy z tym specja¸em
(co 5 minut przez godzin«) i ýuj je pracowicie, aý kremowa
g¸adkoæ dotrze do kaýdego kubka smakowego. Po czym wy-
pluwaj wszystko do wiadra.
Niejednego moýe zdziwi, ýe doæwiadczenie to nie mia¸o na ce-
lu oceny psychologicznych skutkw tortur. Wykaza¸o natomiast,
ýe juý samo smakowanie t¸uszczu, bez jego po¸ykania, podwyý-
sza we krwi st«ýenie triglicerydw, czyli formy, w ktrej jest on ma-
gazynowany i transportowany w organizmie.
Wszyscy spoærd 15 ochotnikw uczestniczcych
w tych badaniach, prowadzonych przez ýywieniowca
z Purdue University Richarda D. Mattesa, zostali pod-
dani czterem prbom w wylosowanej kolejnoæci. Przed
przystpieniem do nich konieczne by¸o w¸aæciwe
przygotowanie Ð kaýdy uczestnik musia¸ po¸kn
50 jednogramowych kapsu¸ek z olejem kroko-
szowym. W ten sposb porcja t¸uszczu, w przy-
bliýeniu taka jak w podanym jednoczeænie po-
si¸ku, dostawa¸a si« bezpoærednio do jelita,
nie wchodzc w kontakt z jam ustn. ãIloæ
t¸uszczu stanowi¸a ekwiwalent jednej por-
cji mas¸a orzechowego produkcji
Ben & JerryÓ Ð wyjaænia Mattes. Nie
by¸o to moýe tak przyjemne jak zje-
dzenie trzech podobnych porcji, ale
dla celw naukowych ca¸kowicie
wystarcza¸o.
Steve Mirsky
å WIAT N AUKI Marzec 1997 17
N a liæcie najwi«kszych wynalazkw w historii umieszczamy
13857571.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin