Olka1.doc

(23 KB) Pobierz
Pasteur Ludwik(1822-1895)Francja

Historia:

-Odrodzenie w XVIw przyśpieszenie działalności na wszystkich polach. Wynalezienie w XV sztuki druku przyśpieszyło rozpowszechnienie nowych osiągnięć. Odkrycie Ameryki rozpalało wyobraźnię i zachęcało do podejmowania inicjatyw badawczych. Ruch naukowy znalazł opiekę w tworzonych towarzystwach naukowych.

-Mikrobiologia to nauka o drobnoustrojach. Zamieszkują kule ziemską od najdawniejszych czasów, następnie się przekształcały. Mikroorg. były pierwszymi org. na Ziemi.

-Mikroorg. poznano wraz z rozwojem optyki, soczewek(powst.w procesie szlifu Średniowiecze, w Egipcie w Starożytności). Rozwój mikrobiologii w renesansie(wynalezienie druku1455 Gutenberg, nowe kontynenty, rozwój towarzystw naukowych)

-Roger Bacon(Anglia1235)opisał okulary, które były znane w ówczesnych Wloszech. Pomimo ze materiały widziane, nie umożliwiały obser. Drobnoustrojów.

-Jan i Zachariasz Janssen(1590)producenci luster, konstruktorzy.

-Galileusz(1564-1642) producent i konstruktor lunet(Włochy). Jeden z pierwszych mikroskopów wykorzystany w celach naukowych.

-Rbert Hook(1635-1703 Anglia) Skonstruowal mikroskop złożony, umożliwiający niewielkie powiększenie, wsółorganizator Królewskie Towarzystwo Naukowe w Anglii. Hook przedstawił komórki za pomocą swojego mikroskopu.

- Antoni van Leeuwenhoek- skonstruował mikroskop skl. Się z metalowych plytek, pomiędzy którymi były soczewki powiekszajace 200-300 razy. Obser. Można było bakterie. Jego soczewki umożliwiały aberację(zniekształcenie obrazu przez zły szlif)

Pasteur Ludwik(1822-1895)Francja

1.Obalił teorię samorództwa(pojmowała możliwość powstawania org. z materiału nieorg.).Uważał,że każdy osobnik istoty żywej może powstać tylko z innego org.

2.Stworzył podstawy mikrobiologicznych technik laborat.:

-opracował metody izolowania mikroogr.

-hodowania ich na pożywkach sztucznych

-ogłosił konieczność wyjaławiania podłoży, pożywek, szkła laborat.

-wprowadził pożywki selektywne

-zbadał istotę fermentacji

-udowodnił,że fermentacja mlekowa i alkoh. wywoływane są przez określone grupy mikroorg.

-opracował metodę zapobiegania wadliwym procesom fermentacyjnym podczas wyrobu win

-udowodnił, ze badane przez niego choroby powodowane sż przez okreslone grupy mikroorg.

-opracowal skuteczne metody zwalczania chorob zakaźnych i wąglik(Baccilus anthracis) oraz wścieklizny(wirus wścieklizny)

-stworzył podstawy naiki o odporności, opracowałmetody wytwarzani szczepionek przeciwko wąglikowi i wściekliźnie

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin