Barszcz czernichowski.doc

(7 KB) Pobierz
Barszcz czernichowski

Barszcz czernichowski

 

Składniki:

kawałek białej kapusty (około 20 dag) 

3-4 ziemniaki

winne jabłko

20 dag kabaczka

cebula

2 pietruszki

3 marchewki

2 średniej wielkości buraki

20 dag fasoli Jaś

łka masła lub margaryny

pół szklanki śmietany

2 łki koncentratu pomidorowego

liść laurowy

łka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY

pieprz, sól

zielenina

 

Ugotuj wcześniej namoczoną fasolę (ma być miękka, ale nie powinna się rozpadać). Do gotującej się wody (2 litry) włóż pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną kapustę i kabaczek.

 

Pietruszkę, marchewkę i jabłko (bez skórki) zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w słupki i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Pokrojoną w plasterki cebulę uduś na maśle, dodaj utarte na grubej tarce buraki, chwilę  podduś je razem i przełóż do garnka z zupą. Wszystko pogotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat, a po chwili - śmietanę. Rozlej zupę na talerze i dopiero wtedy posyp zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin