Zupa cebulowa
Składniki: - 4 duże cebule,- 6 dkg masła,- 1 spora szczypta mąki,- 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),- 8 dkg sera typu ementaler,- sól, pieprz,- bułka na grzanki. Opcjonalnie:- 2 kieliszki wytrawnego wina, lub po 1 kieliszku wódki do każdej porcji. Jak przyrządzić?1) Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle.2) Kiedy stanie się złota należy oprószyć ją mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody i 2 kieliszki wina. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą, lub wywarem jeśli akurat go mamy.3) Gotujemy 1/2 godz., dodając sól i świeżo skręcony pieprz. Jak podawać?Jest kilka sposobów. Najprostszy i najsmaczniejszy: rozlać ugotowaną zupę do kokilek (rodzaj naczynek). Na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Włożyć do piekarnika i zapiec przez 15 min. Oddzielnie, nieco później włożyć do piecyka grzanki z serem, aż się apetycznie zarumienią. Na jednym wspólnym talerzu podać gorące grzanki. Do każdej porcji zupy podać kieliszek wódki lub brandy. Alkohol wlewa się do kokilki przed rozpoczęciem jedzenia. Bardzo smaczne i rozgrzewające w zimne dni.Można włożyć do kokilek zapieczone małe grzanki z serem. Wstawić do b. gorącego piekarnika. Trzymać tam ok. 15 min. Ten sposób jest nieco trudniejszy. Chodzi o to, żeby grzanki nie napiły się zbyt wiele zupy i nie stały się "brejowate". Trzeba to wypróbować chociaż raz, żeby określić sobie optymalne warunki dla uzyskania właściwego stanu.
Uwagi:Jeśli gotujecie zupę na samej wodzie - nie ulepszajcie smaku żadnymi dodatkami typu rosołek ekspresowy. W ten sposób zepsujecie smak. Zapewniam was, że będzie pyszna w "uboższej" wersji. Jedynie dopuszczalny jest prawdziwy wywar na zupę. Nie żałujcie natomiast soli i pieprzu.Są zwolennicy dodawania innych serów niż łagodny ementaler. To już kwestia gustu. Równie pyszna jest z gruyerem, choć ostrzejsza i zasadniczo droższa.Oczywiście kokilki nie są obowiązkowe - choć w nich najładniej i najpyszniej się prezentuje. Można ją podać zapieczoną w miseczkach żaroodpornych. Można zapiec z serem w jednym garnku i rozlewać na stole; choć wg mnie traci wtedy czar czegoś szczególnego.Po kilku próbach każdy osiąga swoją własną i najlepszą wersję zupy cebulowej. I to też jest jednym z jej walorów.
jabolek67