Zupa cebulowa.doc

(5 KB) Pobierz
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag cebuli

1,5 l wody

4 łki masła

łka oliwy z oliwek

łka mąki

3 kostki Rosołu drobiowego WINIARY

l

pieprz

 

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplastry. Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę; na gorącym tłuszczu, mieszając, zeszklij cebulę (5-6 minut). Dodaj mą, smaż, nadal mieszając, przez 2 minuty.

 

Wlej wodę, wrzuć kostki rosołowe i zagotuj. Garnek przykryj i gotuj zupę na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Podawaj z grzankami, z grzankami z serem lub z groszkiem ptysiowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin