ChlodnikPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5-3,5 godz.1 l zsiadlego mleka,125 ml gestej smietany,1 lyzka soku cytrynowego,2 jaja ugotowane na twardo,150 g pieczonej cieleciny,1 peczek botwiny,1 ogorek,1 peczek rzodkiewki,1 peczek koperku,4 cebulki dymki,sol, cukier.1. Botwine dokladnie umyc, lodygi i liscie posiekac. Zalac niewielka ilosciawody, dodac lyzke soku cytrynowego, gotowac pod przykryciem 10 min.Ostudzic.2. Ogorek umyc, obrac, pokroic w kostke, posolic. Dymke i koperek oplukac igrubo pokroic. Umyte rzodkiewki pokroic w cienkie plasterki.3. Jaja obrac, pokroic na duze kawalki (2 cm). Pieczona cielecine pokroic w paseczki.4. W duzym garnku (najlepiej kamiennym) ubic trzepaczka zsiadle mleko. W oddzielnym naczyniu ubic smietane, dodac do zsiadlego mleka i jeszcze przezchwile ubijac. Nastepnie wlac ostudzona botwine z wywarem. Dodac pokrojoneogorki, rzodkiewke, koperek, dymke i cielecine. Doprawic sola i cukrem. Wymieszac, wstawic do lodowki na 2-3 godz.5. Przed podaniem chlodnik wymieszac. Do kazdej porcji dodac pokrojone jajka.Chlodnik mozna przechowac w lodowce przez 3 dni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 74.
jabolek67