Chłodnik z szyjkami rakowymi.doc

(6 KB) Pobierz
Ch³odnik z szyjkami rakowymi

Chłodnik z szyjkami rakowymi

 

Składniki:

1 pęczek młodych buraczków

pół kostki Rosołu drobiowego WINIARY

3/4 szklanki śmietanki

łka mąki

pół cytryny

ugi ogórek

czek rzodkiewki

kawałek wędzonej piersi indyka

opakowanie szyjek raków w zalewie

czek koperku

l

pieprz

 

Buraczki obierz, pokrój wraz z liśćmi, po czym zalej około 1,5 l gorącej wody. Ugotuj je, dodając sok z cytryny i kostkę rosołową. Ogórek obierz, usuń z niego nasiona, potem pokrój w słupki. Rzodkiewki oczyść, odetnij liście, opłucz i pokrój w talarki.

 

Pierś indyka pokrój na małe kawałki, szyjki rakowe osącz z zalewy. Koperek opłucz i drobno go posiekaj. Mą rozmieszaj ze śmietanką, wlej do wywaru i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku, ostudź, dodaj warzywa, raki i mięso.

 

Chłodnik możesz przygotować na bazie zsiadłego mleka i śmietany. Ugotuj wywar z botwiny, ostudź go, wymieszaj ze zsiadłym mlekiem roztrzepanym ze śmietaną, następnie dodaj pokrojone warzywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin