Zupa czosnkowa prowansalska.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa czosnkowa prowansalska

Zupa czosnkowa prowansalska

 

Składniki na 4 porcje:

główka czosnku

garść listków szałwii

mały liść laurowy 

łeczka zielonych listków tymianku

2 łki oliwy, żółtko

pół szklanki startego żółtego sera

4-8 cienkich kromek czerstwej bułki paryskiej

5 szklanek wody (lub lekkiego Rosołu drobiowego WINIARY)

sok z cytryny

l, pieprz

 

Obrany czosnek utrzyj z solą, włóż do rondla, zalej wrzą wodą lub rosołem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 5-7 minut. Wrzuć zioła i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 3-4 minuty, po czym przetrzyj przez sito. Teraz dodaj żółtko, dokładnie rozbełtane z 1-2 łkami przegotowanej letniej wody i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

Kromki bułki obrumień na rozgrzanej patelni, wyłóż nimi dno ogrzanej wazy lub filiżanek, skrop oliwą i wlej zupę.

 

Posyp ją żółtym serem i natychmiast podawaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin