Zupa czosnkowa z winogronami.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa czosnkowa z winogronami

Zupa czosnkowa z winogronami

 

Składniki na 4 porcje:

5 czerstwych bułek

4 ząbki czosnku

3 łki oleju

10 dag mielonych migdałów

2 łki octu na bazie sherry

25 dag białych winogron

migdały w płatkach

gałązka oregano

Jarzynka WINIARY

pieprz

 

Bułki obierz ze skórki i zalej zimną wodą, po czym odstaw do namoczenia.

 

Czosnek oczyść i drobno pokrój. Bułki odciśnij, a następnie zmiksuj z czosnkiem i olejem. Całość dopraw Jarzynką i pieprzem.

 

Do masy dodaj teraz ocet, zmielone migdały i nadal miksuj. W trakcie miksowania dolewaj tyle przegotowanej wystudzonej wody, aby powstała dośćsta zupa.

 

Przygotowaną zupę wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie winogrona umyj, osusz, przepołów i usuń z nich pestki. Zupę rozlej do talerzy, a do każdej porcji dodaj winogrona.

 

Oregano opłucz i osącz, listki oderwij od gałązki. Porcje zupy posyp listkami oregano i migdałami w płatkach.

 

Zupa smakuje doskonale z grzankami z białego pieczywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin