Zupka czosnkowa.doc

(258 KB) Pobierz
Zupka czosnkowa

Zupka czosnkowa

 

 

składniki

·         2 główki czosnku

·         4 litry wywaru może być z kostek

·         10 -15 dag wędzonego boczku

·         3 serki topione np. Hohland

·         kaszka manna niekoniecznie

·         2 łyżki oleju

·         grzanki lub groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania

1.     Robisz wywar (może być z kostek) boczek kroisz w kostkę przesmażasz na oleju, dodajesz wyciśnięty przez praskę czosnek , przesmażasz razem z boczkiem chwilę (nie może się przypalić bo zupka będzie gorzka).

2.     Dodajesz to wszystko go garnka z wywarem, wrzucasz pokrojony w kostkę serek topiony (szybciej się rozpuści), chwilkę gotujesz na małym ogniu aż zupka będzie gładka bez grudek.

3.     Można zagęścić kaszką manną ale niekoniecznie.

4.     Podajemy z przyrumienionymi grzankami lub groszkiem ptysiowym

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin