Fasolowa serbska.doc

(6 KB) Pobierz
Fasolowa serbska

Fasolowa serbska

 

Składniki na 6 porcji:

szklanka białej fasoli

25 dag ogonówki lub chudego boczku

1,5 szklanki przecieru pomidorowego

6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

2 cebule średniej wielkości

2-3 ząbki czosnku

4-5 łek gęstej śmietany 22-proc.

łka oliwy

kilka listków bazylii lub 2-3 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz

l

 

Namoczoną i odcedzoną fasolę przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na niedużym ogniu, ażdzie miękka. Wędzonkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, po czym dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przez kilka minut smaż wszystko razem, cały czas mieszając. Teraz przełóż do garnka z ugotowaną fasolą i wlej przecier pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze 10 minut, przypraw do smaku solą i pieprzem, zabiel śmietaną.

 

Przed podaniem - już w talerzach - udekoruj listkami bazylii lub posyp posiekaną natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin