Zupa fasolowa 11 puszka fasoli białej lub czerwonej,75 dag ziemniaków,6 łyżek bardzo drobnego makaronu,3 łyżki masła,1 cebula,1/2 szklanki kwaśnej śmietany,3 kostki bulionowe warzywne,sól,pieprz.Ziemniaki obrać,umyć,pokroić w kostkę,włożyć do garnkazalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniakizagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 minna małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupyJeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku iprzepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną,doprawić do smaku solą i pieprzem.
jabolek67